Prema rečima ruskog vrhunskog diplomate, odnosi Rusije i Kine postali su savršen primer saradnje među zemljama u 21. veku

Rusko-kineski odnosi dostigli su neviđeno visok nivo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u izdanju ruskog lista Ruska Gazeta i kineskog People's Daily, posvećenog 20-godišnjici rusko-kineskog Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji.

- Odnosi Rusije i Kine dostigli su neviđene visine, postajući savršen primer saradnje među zemljama u 21. veku. Kao i u svakoj priči o uspehu, postoje određena merila koja usmeravaju pokret napred u godinama koje dolaze - istakao je Lavrov. Naglasio je da su potpisivanje Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji ruskog predsednika Vladimira Putina i tadašnjeg kineskog lidera Đanga Cemina postali prekretnica u odnosima dve zemlje.

- Odražavao je dugogodišnju tradiciju dobrosusedstva i prijateljstva ruskog i kineskog naroda i ocrtavao viziju novog modela veza dveju zemalja. Model koji je u skladu sa osnovnim nacionalnim interesima obe zemlje i težnjama svog naroda, i igra važnu ulogu u održavanju stabilnog multipolarnog svetskog poretka, garantujući sigurnost i stabilnost - naglasio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, ključne odredbe ugovora činile su osnovu stotina bilateralnih dokumenata i uticale na razvoj pravnog okvira za odnose dve države sa trećim narodima. Lavrov je primetio da su Moskva i Peking imali "političku volju, ekonomsku izvodljivost i podudaranje spoljnopolitičkih prioriteta" da pojačaju svoje strateško partnerstvo.

Autor: redportal.rs

#kina

#odnosi

#rusija