Aktivno više od 300 požara

Ruski vojni helikopteri prevezli su vatrogasce na teren u nastojanju da suzbiju šumske požare u Sibiru, a Kremlj je saopštio da ovakve do sada nezabeležene požare treba pripisati klimatskim promenama.

Vatrena stihija je zahvatila gotovo 800.000 hektara obradive zemlje, obavivši gustim dimom severoistočni region Jakutije. Ekstremno visoke temperature i jak vetar komplikuju napore više od 2.000 vatrogasaca koji su na terenu.

Helikopter Mi-8 nije mogao da izbaci vodu na požarom zahvaćene predele zbog slabe vidljivosti usled dima. Jakutija se nalazi u vanrednom stanju od juna.

Rusija je angažovala vojne avione boreći se protiv šumskih požara koji su zahvatili velike delove Sibira. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je poslalo teške transportne avione Il-76 kako bi pomogli u gašenju požara u regionu Jakutije na severoistoku Sibira. Avioni su na najveće požare bacili 364 tone vode.

Vojska je angažovala i helikoptere koji su prevezli vatrogasace i opremu u region. Ruska državna agencija za upravljanje šumskim požarima Avijalesukrana, saopštila je u utorak da je više od 300 požara zahvatilo 799.500 hektara.

Navedeno je da je najgora situacija u Jakutiji, gde 144 požara gore na 578.000 hektara šume. Rusiju se bori sa šumskim požarima usled veoma visokih temperatura i nemara.

Autor: redportal.rs

#Požar

#sibir

#ŠUMSKI POŽARI