Cilj bi mogao da bude razvoj genetski modifikovanih virusa

Nemački dnevnik Bild tvrdi da Kina prikuplja genetske podatke nemačkih trudnica.

Prema pisanju lista, cilj bi mogao da bude razvoj genetski modifikovanih virusa, koji bi se mogli koristiti kao genetsko oružje i podseća da su savetnici američke vlade još u martu upozoravali da Kina radi na takvoj tehnologiji.

Kako tvrdi agencija Rojters, iza svega stoji kineska firma BGI, i dodaje da ona prodaje neinvazivni prenatalni test NIFTY u 52 zemlje sveta. Tim testom trudnice mogu utvrditi da li će se njihova beba roditi zdrava.

Međutim, dodaju, da postoji dogovor o poštovanju zakona o zaštiti podataka EU i da se testovi ne analiziraju u laboratorijama BGI. Ali, naglašava Bild, na sajtu Eluthia jasno stoji da se analize sprovode u partnerskim laboratorijama BGI.

Iz nemačke firme isključuju mogućnost zloupotrebe podataka od strane Kine, navodeći da BGI nema pravo da dobijene uzorke iz Nemačke koristi za naučne svrhe bilo koje vrste. Bild ukazuje da u Eluthia očigledno nisu sigurni da li Kinezi poštuju dogovor.

Naime, nakon pisanja Rojtersa nemačka kompanija je uputila mejl svojim korisnicima sa zahtevom da pacijentkinje informišu o pisanju medija. Rojters je naveo da BGI tesno sarađuje s kineskom vojskom, da je NIFTY testove razvio zajedno s vojskom.

Genetske uzorke žena i embriona BGI i kineska vojska zajedno analiziraju za potrebe jedne studije, a podaci se pretražuju i uz korišćenje veštačke inteligencije, na primer u vezi genetskih oboljenja, ali i specifičnostima. BGI za to koristi "superračunare" kineske vojske.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#genetski podaci

#kina

#trudnice