Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je izjavu ambasadora EU u Rusiji Markusa Ederera o predlogu EU da se razgovara o mogućnosti uzajamnog priznavanja sertifikata COVID-19 kao veoma zapaženu i veoma pozitivnu

Evropska unija priznaće rusku vakcinu COVID-19 osim ako ne postoje veštačke prepreke političke i lobističke prirode, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Jasno je da mogu postojati različiti stavovi, jasno je da do sada evropska agencija nije prepoznala naš Sputnjik i rad u ovom pravcu se nastavlja - rekao je portparol Kremlja novinarima.

Peskov je naglasio da je reč o "pedantnom i teškom poslu".

- Ali, uvereni smo da će, ako ostavimo po strani bilo kakve predrasude - bile one političke, veštačke ili lobističke - onda će na ovaj ili onaj način naš pedantan rad doneti uspeh i ruska vakcina biti prepoznata - rekao je Peskov.

Prema rečima portparola Kremlja, Rusija i EU su u stanju da postignu kompromis. Takođe je opisao kao "veoma izuzetnu i vrlo pozitivnu" izjavu ambasadora EU u Rusiji Markusa Ederera o predlogu EU da rusko Ministarstvo zdravlja razgovara o mogućnosti uzajamnog priznavanja sertifikata COVID-19.

Govoreći o tome da li je Rusija bila spremna da prizna sertifikate drugih zemalja, Peskov je rekao da "o svemu ovome treba razgovarati". "Sve zavisi od detalja i od uslova, a najvažnije je razgovarati i uspostaviti kontakte na ovom polju."

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#EU

#Priznanje

#kovid sertifikati

#rusija

#vakcine