To rade kako ne bi morali da idu u školu

Tinejdžeri su smislili kako se bezalkoholnim pićima lažira pozitivan COVID-19 test, a autori nove studije upozoravaju škole i druge grupe da budu togga svesni.

Od 1. jula, video snimci otpremljeni na društvene mreže pod heštegom #fakecovidtest, na kojima se vide mladi ljudi koji primenjuju različite tečnosti za brze testove na antigen COVID-19, pregledani su milionima puta.

Taj izveštaj i drugi podstakli su istraživače Univerziteta u Liverpulu da prouče efekte primene bezalkoholnih pića i veštačkih zaslađivača na probne briseve. Sva četiri testirana zaslađivača dala su negativne rezultate na brzim testovima COVID-19, kao i izvorska voda.

Ali 10 od 14 bezalkoholnih pića dalo je pozitivne ili slabo pozitivne rezultate, bez očigledne veze između rezultata testa i sastojaka bezalkoholnih pića, izvestili su istraživači u ponedeljak na medRkiv uoči stručne recenzije.

Od marta, britanske škole traže od učenika bez simptoma da dva puta nedeljno testiraju, napominju autori. Pozitivan test može rezultirati time da cela klasa mora da se izoluje kod kuće. Na osnovu njihovih nalaza, savetuju, testiranje "treba obaviti prvo ujutro, pre konzumiranja bilo koje hrane ili pića, i nadgledati tamo gde je to moguće".

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#PCR test

#lažni testovi

#pcr