Najnovije u svetu

Kola:

Japanski proizvođači automobila su ubacili u veću brzinu. Tojota Motor kao i Honda Motor su do petka otkrili predviđeni profit do marta 2021. koji je udvostručen na 1.3 milijarde jena i 420 milijardi jena. Bolji izgled profita dolazi posle očajnog prvog dela godine, koji je opao za skoro 50% u poslednjih 6 meseci do septembra.

Optimizam postoji najviše zbog Kine, gde se potrošačima vratilo poverenje u proizvod. Kupovina Tojotinih automobila je u septembru porasla za 25%, dok je Honda navela Kinu kao katalizatora prodaje.

Obe kompanije su imale benefite zbog veće potražnje zelenih modela širom sveta. Iako je u toku ekonomski pad, prodaja električnih vozila je dostigla svoj vrhunac ove godine. Druge automobilske industrije bi mogle da prate ovaj put u povratak.

Kalašnjikovi:

Ruski proizvođač menja vlasnika. Kommersant novine javljaju da je bivši zamenik ministra transporta Alan Lušnikov kupio 75% kompanije od zamenika ministra odbrane Alekseja Krivoručka. Državni konglomerat Rostec je vlasnik ostatka kompanije.

Tanka linija između privatne i javne sfere političara se gubi. Krivručko ovim prodaje kalašnjikove dok je sa druge strane budžet Ministarstva odbrane smanjen zbog koronavirusa. Moskva smanjuje taj budžet za 5% do sledeće godine da bi se stvorilo više mogućnosti za pomoć ekonomiji. Lušnikov, doduše, nije preplatio kompaniju. Rusija je veliki izvoznik oružja, tako da dok domaća ekonomija usporava pored sankcija SAD, Lušnikov gleda ka sukobima van države.

Kuće:

Bogatija tržišta kuća se ponašaju suprotno od onoga što inače rade u ekonomskim krizama. UK lender Lloyds Banking Group je prošle nedelje prijavila povećanje potražnje kredita, dok je Financial Times u petak napisao da su cene kuća u svetu porasle za 4% ove godine. Trenutne poreske olakšice su doprinele ovoj situaciji. Drugo objašnjenje bi bilo da je viša srednja klasa, mnogi koji su zadržali posao i sačuvali dosta novca tokom karantina, sada u potražnji za većim domovima u ruralnim krajevima. Možda baš da bi novonastale kućne kancelarije bile ugodnije.

Rano je još da se dokaže da li je ovo trend koji će trajati ili je samo kratkotrajna reakcija usled sačuvanog novca tokom karantina. Trend bi praktično značio egzodus stanovništva iz urbanih sredina kao što su na primer London ili Pariz.

Autor: reuters.com / redportal.rs

#Kalašnjikovi

#Kuće

#automobili

#kola