Japan će u narednim godinama razviti sopstveni avion

Japanci nameravaju da razviju vlastiti borbeni avion. Nosilac projekta biće kompanija Mitsubishi Heavy Industries. Sledeća generacija japanskog borbenog aviona će se pojaviti posle 2030. g.

Projekt borbenog aviona je trenutno poznat pod imenom F-X. F-X će zameniti aktuelne F-2 avione koji su razvijeni u saradnji sa SAD, a koji izlaze iz aktivne službe 2035. godine.

Japanska vlada predložila je pravljenje novog borbenog aviona kako bi održili vazdušnu prednost nad potencijalnim severnokorejskim i kineskim protivnicima.

Plan je, prema Defence News, iznela japanska vladajuća Liberalno-demokratska stranka. Predviđeno je da nakon odabira glavnog dobavljača 2020, usledi izgradnja prvog vazduhoplova do 2024. Prvi let usledio bi 2028, a serijska proizvodnja krenula bi 2031. Novi mlazni avion službeno će se pridružiti Japanskim snagama samoobrane, tj. japanskim vazdušnim snagama 2035.

Foto: Wikipedia.org

Trenutno japanske vazdušne snage imaju 290 borbenih aviona, a prioritet novih će biti borba u vazduh. Drugi prioritet će biti veliki domet jer Japan želi biti u mogućnosti da brani zemlju dalje iznad Istočnog kineskog mora, a avion će imati mogućnost usmeravanja do tri borbena drona.

Autor: redportal.rs

#F-X

#Japan

#avioni