Ona će pomoći onima koji rade u crvenim zonama, a koji su suočeni sa 47 puta većim rizikom od zaražavanja

Kvalitet maski za lice koje nose zdravstveni radnici u velikoj meri utiče na rizik od zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje Univerzitetske bolnice Kembridž.

Nošenje maske visokog stepena zaštite poznate kao FFP3 može pružiti gotovo 100-postotnu zaštitu, prenosi BCC pozivajući se na rezultate ove studije. Suprotno tome, postoji mnogo veća šansa da osoblje koje nosi standardne hirurške maske "zakači" virus.

Najnovija studija pokazuje i da je osoblje koje se brine o pacijentima zaraženim COVID-19 na takozvanim "crvenim" odeljenjima suočeno sa 47 puta većim rizikom od zaražavanja od onih koji su na "zelenim" ili na ne-kovid odeljenjima. Otkako je drugi talas pandemije počeo da "hvata zamaha" prošlog decembra, menadžeri u bolnici Kembridž doneli su odluku da unaprede zaštitu u "crvenim" zonama.

- Jedino što je preostalo da se pokuša, a moglo bi da napravi razliku, bili su FFP3 respiratori, i to su učinili - rekao je vodeći istraživač doktor Mark Feris, specijalista za medicinu rada.

FFP3 maske posebno su dizajnirane za filtriranje zaraznih aerosola - sićušnih čestica virusa koje se mogu zadržati u vazduhu.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Maske

#Maske FFP3

#koronavirus