Vežbe će trajati dve nedelje i u njima učestvuje 30 ratnih brodova i 40 aviona iz SAD, drugih članica NATO-a i Ukrajine

Ukrajina i NATO počeli su danas vojne vežbe u Crnom moru sa više desetina ratnih brodova i aviona za koje je Moskva najavila da će ih pažljivo pratiti.

Manevri Morski povetarac 2021 izvode se nekoliko dana nakon incidenta u Crnom moru kada je, kako ruska vojska tvrdi, britanski razarač ušao u teritorijalne vode Rusije. Vežbe će trajati dve nedelje i u njima učestvuje 30 ratnih brodova i 40 aviona iz SAD, drugih članica NATO-a i Ukrajine, gde se u Odesi već nalazi američki razarač Ros.

Kapetan američke mornarice Kajl Gent rekao je da veliki broj učesnika vežbe odražava zajedničku posvećenost tome da se osigura slobodan pristup međunarodnim vodama. Rusko ministartvo odbrane sa druge strane najavilo je da će pažljivo pratiti manevre

- Crnomorska flota preduzima niz mera za praćenje operacija brodova NATO-a i drugih zemalja, učesnica u vežbi "Morski povetarac" - navodi se u saopštenju ministartva.

Portparol ruskog ministra odbrane Igor Konašenkov ranije je rekao da će pod plašstom vežbe Morski povetarac 2021 ukrajinskoj vojsci i snagama u Donjecku i Lugansku biti dopremljeno moderno naoružanje i municija

Autor: redportal.rs

#Crno more

#Krim

#NATO

#Ukrajina

#rusija

#vojne vežbe