To meso ima ukus životinjskog bez potrebe za bilo kakvim materijalom životinjskog porekla

Izraelski startup pod nazivom Future Meat Technologies pokrenuo je proizvodnju laboratorijski uzgojenog mesa.

Postrojenje za proizvodnjulaboratorijski uzgojenog mesa na industrijskom nivou počelo je u Izraelu, a dnevno može proizvesti 5.000 hamburgera.

Životinjsko meso je deo ljudske ishrane od praistorijskih vremena, a 80% naseljivog zemljišta i 30% resursa sveže vode koristi se za uzgajanje životinja zbog mesa. Proizvodnja mesa pomoću ovih metoda nije efikasna jer se broj stanovnika povećava te je postala neodrživa.

Napredak nauke sada omogućava uzgoj mesa u bioreaktorima, a to meso ima ukus životinjskog iako se u njegovoj proizvodnji koristi mali deo resursa potrebnih za stočarstvo. Kompanija Future Meat Technologies je jedan od mnogih startupa koji koriste bioreaktore za uzgoj mesa namenjenog konzumaciji.

Postrojenje svakodnevno može proizvesti 500 kg mesa, a to je dovoljno za npr. 500 hamburgera. Pomenuta kompanija može proizvoditi i pileće meso, a uskoro će početi proizvodnja jagnjetine i govedine. Iz kompanije tvrde da je njihov proizvodnji ciklus najmanje 20 puta brži u odnosu na tradicionalnu agrikulturu.

Future Meat Technologies koristi životinjske ćelije koje kontinuirano rastu, a koriste se specijalne metode za uzgoj bez potrebe za bilo kakvim materijalom životinjskog porekla.

Takođe, koristi se i jedinstveni proces podmlađivanja medija kojim se ullanja celularni otpad korištenjem 50% manje medija i bez mešanja u rast ćelija. Ovo je povećalo kapacitet proizvodnje 10 puta u odnosu na trenutni industrijski standard, a istovremenu su smanjeni troškovi proizvodnje.

Iz kompanije tvrde da njene metode zahtevaju 99% manje zemljišta i 96% manje vode, a emisija gasova "staklene bašte" je manja za 80% u odnosu na životinjsku agrikulturu. Profesor Jakov Nahmijas, osnivač kompanije Future Meat Technologies, tvrdi da ovo postrojenje donosi velike promene te da uzgojeno meso može dostići paritet troškova pre nego što je tržište predviđalo.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Laboratorija

#Meso

#uzgoj