Oba kandidata najavljuju nastavak izbora pred amerčkim sudovima

Zamislite da na nekim izborima padaju optužbe za krađu, da se broje rezultati po nekoliko dana, pljuju policajaci na protestima u toku održavanja izbora, pretnje Vrhovnim sudom, cenzura, itd. Da, dobro ste pročitali, ovo se sve dešava u Sjedinjenim Državama.

Država koja važi za bastion demokratije u svetu, proživljava jedne od najtežih momenata u novijoj istoriji, bar kada je održavanje izbora u pitanju.

Koliko je ceo proces kompromitovan, govori i to da bi o izborima mogli da odlučuju lokalni, a zatim i Vrhovni sud. Sudom ne preti samo jedan, već obe strane i šansa da se tamo odlučuje zaista postoji. Poslednji put se tako nešto desilo 2000. godine kada je Džordž Buš mlađi tražio ponovno brojanje glasova na Floridi, što je Vrhovni sud odobrio, a onda je bilo utvrđeno da je Buš pobedio Ala Gora u toj saveznoj državi za 537 glasova, odnosno 0,009%. To je na kraju i donelo pobedu Bušu koji je osvojio 271 elektorski glas, samo 1 više od neophodnog broja za pobedu.

Ukoliko odluka padne u ruke Vrhovnog suda, analitičari najavljuju da bi to moglo da ide na Trampovu ruku, zato što je u poslednje 4 godine postavio 3 sudija od ukupno 9. Broj konzervativnih sudija je trenutno 6. Međutim, ogroman pritisak javnosti koji će se potencijalno stvoriti, kao i eventualni nedostatak dokaznog materijala bi mogao da koristi Bajdenu, tako da nije baš najjasnije šta bi moglo da se očekuje u narednom periodu.

Čisto ako je neko mislio da će izbori uskoro biti završeni.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#Vrhovni sud

#bajden

#tramp