Oduševljen je svaki put kad mu se jave

Prolazeći kroz jezerce obasjano mesečinom na istočnoj obali Australije, razgovarajući sa žabama, Majkl Mahoni se ponovo oseća kao dete.

Sedamdesetogodišnji profesor biologije i konzervator sa australijskog univerziteta u Njukaslu savladao je oponašanje i razumevanje žaba, kreštanja i zvižduka žaba.

- Ponekad zaboravite da radite, jer, znate, samo želite neko vreme da razgovarate sa žabama i to je nekako dobra zabava - rekao je Mahoni za Rojters. Oduševljen je svaki put kad mu se jave, ali strahuje da žabe sve više rizikuju da utihnu.

Australija ima oko 240 vrsta žaba, ali oko 30% njih su ugrožene klimatskim promenama, zagađenjem vode, gubitkom staništa, gljivicаma i na razne druge načine. Globalno žabe su najugroženiji od svih kičmenjaka, rekao je Mahoni.Tokom svoje karijere, Mahoni je opisao 15 novih vrsta žaba. Takođe je video kako su neke nestale.

- Verovatno je najtužniji deo moje karijere to što sam kao mlada osoba otkrio žabu i u roku od dve godine od kada je otkrivena ta žaba je izumrla. Tako sam vrlo rano u svojoj karijeri postao svestan koliko su neke od naših žaba bile ranjive. Moramo pogledati svoja staništa i pitati šta nije u redu - rekao je Mahoni.

Pored rada na očuvanju staništa vodozemaca širom Australije, Mahoni je pomogao da razvije metod krioprezervacije koji će pomoći bankama žaba da vrate žabe sa ivice izumiranja pomoću "bankarskog" genetskog materijala.

- Ono što smo uradili suočavajući se sa problemima katastrofalnog gubitka vrsta je uspostavljanje prve banke genoma za australijske žabe - rekao je.

Mahoni je takođe sa drugim naučnicima doprineo studiji Svetskog fonda za prirodu kojom je utvrđeno da je skoro tri milijarde australijskih životinja ubijeno ili raseljeno u požaru u 2019. i 2020. godini, uključujući 51 milion žaba. Mahonijeva strast za očuvanjem takođe se iskotrljala na njegove učenike. Jedan od njih, Sajmon Klulov, imenovao je novootkrivenu žabu "Mahonijeva žaba" u njegovu čast 2016. godine.

Neki studenti su se takođe bavili njegovom tehnikom pozivanja i razgovora sa žabama.

- Nikad nisam vikala na njih da bih saznala gde su. Ali to definitivno uspe, pa se isplati, posebno kada pokušavate da pronađete neke od ovih vrsta koje su zaista među šikarama i nisu baš očigledne - rekla je doktorandica i istraživačica žaba sa Univerziteta u Nevcastleu Samantha Vallace.

Autor: redportal.rs

#australija

#australijski naučnik

#Šaptač žabama

#žabe