Tek druga američka kompanija koja je na berzi dostigla tu vrednost

Kompanija Majkrosoft je zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrednost prelazi 2.000 milijardi dolara.

Ovaj tehnološki gigant je, posle Epla, tek druga američka kompanija koja je na berzi dostigla tu vrednost, izveštava CNN. Saudijski naftaš Aramko, koja je debitovao na berzi 2019. godine, takođe je ranije premašio ovu granicu, ali je juče njegova tržišna kapitalizacija iznosila 1,88 biliona dolara.

Majkrosoft je dostigao tržišnu vrednost od preko 2,0 biliona dolara tokom jučerašnjeg trgovanja na Vol Stritu, a trgovački dan je zaključio sa iznosom od samo 300 miliona dolara izpod tog nivoa. Cena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procenat, na 265,51 dolara. Kompanija je novu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 2,0 biliona dolara ostvarila posle više od dve godine nakon što je njena tržišna vrednost prvi put prešla granicu od 1.000 milijardi dolara.

Ovakvom usponu je doprineo i COVID-19, jer su ljudi tokom pandemije provodili mnogo više vremena radeći ili zabavljajući se na kompjuterima, što je podiglo potražnju za Majkrosoftovim računarima, sistemima za igrice i platformom za računarstvo u oblaku. Akcije Majkrosofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine, kada su mere ograničenja počele da stupaju na snagu u Sjedinjenim Državama.

Autor: redportal.rs

#Akcije

#Majkrosoft

#tržište

#vrednost