Nadležni kažu da je prevelika mogućnost mutacije COVID-19 ukoliko dođe do ovih životinja

Danska planira da usmrti ogromnu populaciju posebne vrste životinja koje se uzgajaju u ovoj zemlji, a sve zbog velike verovatnoće da bi koronavirus mogao da se ukrsti sa virusima koje one inače nose. Stručnjaci smatraju da bi takav mutirani virus mogao da bude mnogo razorniji od COVID-19, s kojim se muči cela planeta više od pola godine.

Kanadska kuna (Mustelidae) je vrsta poreklom iz Severne Amerike, ali se uzgaja i u zemljama Evrope.

Prinuđeni smo na ovaj potez teška srca - izjavila je premijerka Met Fredriksen na konferenciji za štampu.

Ona je dodala da je usmrćenje ovih životinja neophodno jer mutacije koje koronavirus kod njih prolazi mogu ugroziti pravljenje vakcine za njega.

Ukoliko bi virus mutirao u ovim kunama potencijalna vakcina ne bi imala adekvatno dejstvo - dodala je ona.

Danska poseduje između 15 i 17 miliona primeraka kanadskih kuna, koje se koriste u industriji izrade krzna. Posao sa njima je jako rasprostranjen i postao je popularan do te mere da u ovom trenutku postoji više od 1.200 farmi u kojima se ova vrsta uzgaja.

Međutim, ima glasova koji tvrde da se egzekucijom životinja možda neće dobiti željeni efekat.

COVID-19 ima na hiljade mutacija koje se pojavljuju konstantno. Činjenica da su neki od njih primećeni kod kanadskih kuna ne menja opšte stanje kada je u pitanju ljudska populacija - izjavio je profesor Fransoa Belo (Francois Balloux) sa Londonskog instituta za genetiku.

Za sada nije poznato koliko bi akcija usmrćenja miliona kanadskih kuna mogla da potraje.

Autor: redportal.rs

#Danska

#kanadska kuna