Treći talas zaraze COVID-19 se pojačava i ubrzava u Africi

Treći talas zaraze COVID-19 "se pojačava i ubrzava" u Africi sa raznim sojevima, upozorila je danas kancelarija svetske zdravstvene organizacije (SZO) na tom kontinentu, i pozvala na veću isporuku vakcina.

Broj slučajeva zaraze "raste 22% nedeljno" na celom kontinentu, rekla je doktorka Mačidiso Moeti, direktorka SZO za Afriku, na virtuelnoj konferenciji za novinare. Ona je uputila poziv za povećanje isporuka vakcina.

- Africi su potrebne doze ovde i sada da bi se zaustavio treći talas - rekla je ona.

SZO je saopštila da je gotovo 12 miliona ljudi do sada potpuno vakcinisano, ali da to predstavlja manje od jedan odsto stanovništva kontinenta. Demokratska Republika Kongo, Namibija i Uganda zabeležili su najveći broj novih slučajeva zaraze nedeljno od početka pandemije, navela je svetska organizacija.

Kako je navela organizacija taj porast se velikim delom objašnjava hladnom sezonom u južnoj Africi i širenjem zaraznijih varijanti virusa. Varijanta delta prijavljena je u 14 afričkih zemalja i varijante beta i alfa pronađene su u više od 25 afričkih zemalja, navodi se u saopštenju.

Autor: redportal.rs

#Afrika

#COVID-19

#koronavirus

#treći talas