Srbija se brzo kreće ☺

Magazin Forbs objavio je intervju sa premijerkom Anom Brnabić koja je govorila o uspesima Srbije i digitalnoj transformaciji naše zemlje.

Intervju je vodio Rob Volkot, profesor inovacije i preduzetništva na Booth School of Business na Univerzitetu u Čikagu i Kellogg School of Management na Nortvestern institutu. Volkot je preduzetnik i investitor u više od 20 kompanija, kao i osnivač i predsednik globalne mreže za inovacije TWIN, pišu Novosti.

Na početku članka su navedene teškoće kroz koje je Srbija prolazila tokom raspada Jugoslavije:

- Nedavno sam se zainteresovao za slučaj Srbije. Kroz raspad Jugoslavije 1990-ih, zemlja je doživela regionalni rat, pitanja ljudskih prava, međunarodne sankcije, ekonomsko loše upravljanje i značajnu štetu na infrastrukturi. Polako izašavši iz ovih izazova, BDP zemlje u 2015. godini bio je 27,5% ispod nivoa iz 1989. godine.

- Svetska banka izveštava da zemlja "nastavlja da sprovodi programe koji se bave strukturnim slabostima, povećavaju efikasnost javnog sektora i eliminišu uska grla u rastu privatnog sektora.

- Iako je pred zemljom dug put - izazov koji prihvataju Vučić i Brnabić - zamah je na njihovoj strani. Globalna studija o "digitalnom napretku" koju su sproveli istraživači sa škole Flečer analizirala je 90 svetskih ekonomija kroz 160 pokazatelja - navodi Volkot.

Rezultati studije su objavljeni u Harvard Business Review, a Srbija je rangirana kao Break Out ekonomija, koju karakteriše ograničena postojeća digitalna infrastruktura, ali koja se brzo digitalizuje. Srbija se brzo kreće - navodi se na kraju teksta u magazinu Forbs.

IZVOR: YT / TWIN Global - The World Innovation Network

Autor: Novosti.rs

#Ekonomija

#Srbija

#magazin forbs