Ovaj zagon upoređuju ruskim zakonom o gej propagandi

Vladajuća stranka Mađarske Fides predložila je zakonsku zabranu širenja sadržaja koji promoviše rodnu promenu ili homoseksualnost kod maloletnika, što su aktivisti uporedili sa ruskim zakonom o "gej propagandi" iz 2013. godine.

Vlada premijera Viktora Orbana, koju očekuju izbori početkom 2022. godine i koja snažno zastupa hrišćansko-konzervativnu politiku, napravila je novi korak protiv LGBT zajednice, amandmanom koji su poslanici Fidesa podneli parlamentu u četvrtak, a na zakon kojim se kažnjava pedofilija.

U predlogu amandmana poslanici traže da se u zakon unese odredba koja zabranjuje prikazivanje pornografskog sadržaja i bilo kojeg drugog sadržaja mlađima od 18 godina, uključujući i reklame, koji podstiče promenu pola ili homoseksualnost. Takođe se predlaže uspostavljanje liste organizacija kojima je dozvoljeno održavanje predavanja seksualnog obrazovanja u školama.

- Novi zakon koji je predložio Fides ozbiljno bi ugrozio slobodu govora i prava dece - saopštila je najveća organizacija za prava LGBT populacije u Mađarskoj Hatter Society uporedivši predlog sa ruskim zakonom o gej propagandi.

Oni su zajedno sa šest drugih organizacija za zaštitu prava pozvali Fides da povuče predlog zakona, o kome bi moglo da se odlučuje sledeće nedelje. U Rusiji je zakon, koji je predsednik Vladimir Putin potpisao 2013. zabranio širenje "propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima" među mladim Rusima.

U zakonu koji je u decembru usvojila mađarska desničarska vladajuća koalicija u parlamentu, zabranjuje se usvajanje dece istopolnim zajednicama, porodica je definisana kao "zasnovana na braku i odnosu roditelja i deteta", a navodi se da je "majka žena, a otac muškarac".

Autor: redportal.rs

#LGBT

#Mađarska

#propaganda

#zakon