Pobeda za domorodačku populaciju

Keystone XL naftovod više ne postoji. Duboko kontroverzni plan za izgradnju naftovoda je danas zvanično ugašen, nakon godina protesta, otpora od strane domorodačke populacije, kao i od boraca za očuvanje životne sredine.

Juče je korporacija zadužena za izgradnju potvrdila da se naftovod i svi prateći planovi gase, nakon ukidanja predsedničke dozvole od strane administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena u januaru 2021. Kompanija je dodala da nastavlja rad sa lokalnom domorodačkom populacijom, kao i kontrolorima zaštite životne sredine u cilju osiguranja sigurnog i brzog izlaska i povlačenja iz regiona.

Keystone XL projekat je bio tema mnogih sukoba i razmirica, dozvole za rad su prvo odbijene od strane Obamine administracije. Potom je ponovo izdata dozvola od strane predsednika Trampa, a sada su opet oduzete dozvole od strane Bajdenove administracije.

Plan za Keystone XL naftovod uključivalo je prenos nafte 1.900 kilometara, od kanadske provincije Alberta sve do Nebraske u SAD.

Projekat je bio problematičan od samog starta. Ne samo da je sam po sebi predstavljao dodatno oslanjanje na fosilna goriva, već je imao potencijala da u potpunosti uništi životnu okolinu. Tip nafte koja se izvlači iz provincije Alberta se dobija iz peska. Ovaj tip nafte je mnogo gušći, kiseliji i korozivniji nego klasična nafta. Pored toga, gradnja naftovoda bi još više uništila devičanske šume u Kanadi, ispod kojih se nalaze depoziti peska sa naftom, uništavajući zemlju domorodačkim populacijama kao i životinjski svet.

Dok velike naftne kompanije žale zbog odluke o prekidu projekta, domorodačko stanovništvo Alberte slavi, kao i borci za životnu sredinu.

Autor: redportal.rs

#Alberta

#Domorodci

#Kanada

#Keystone

#Naftovod

#SAD

#Ugašen

#ukidanje

#životna sredina