Parlament izglasao oduzimanje imuniteta Janisu Adamsonsu

Letonski parlament glasao je danas za oduzimanje imuniteta opozicionom poslaniku Janisu Adamsonsu u slučaju krivičnog gonjenja, a nakon što je optužen za špijuniranje u korist Rusije.

Od 100 članova parlamenta 69 je glasalo da se tužiocima omogući da procesuiraju poslanika Adamsonsa iz levičarske proruske stranke Harmonija, a u istrazi špijuniranja za stranu zemlju.

Predsedavajući Odbora za nacionalnu bezbednost Maris Kucinskis rekao je za Rojters da su tužioci parlamentarcima na sastanku iza zatvorenih vrata danas izneli sumnje u vezi sa Adamsonsom, opisujući ga kao špijuna Rusije, a letonsko tužilaštvo odbilo je da komentariše ove navode.

Adamsons je u parlamentu izjavio pre glasanja da nije bio obavešten o sumnjama koje postoje u vezi s njim i da nije radio ništa što nije po zakonu.

U zemlji gde nešto više od trećine stanovništva govori ruskim jezikom, koalicija pet malih partija onemogućila je Harmoniji da formira vladu 2018. godine, uprkos opštoj pobedi na izborima.

Nekada deo Sovjetskog Saveza, a sada članica i NATO-a i Evropske unije, Letoniju mnogi vide kao strateški važnu barijeru prema Rusiji u sve neprijateljskijim odnosima Zapada i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Autor: Tanjug

#Letonija

#Poslanik

#janis adamsons

#špijuniranje

#špijunska afera