Turska stari. U prošloj godini rođeno je milion i sto dvadeset hiljada beba, što je gotovo 60 hiljada manje nego u prethodnih dvanaest meseci.

Turska stari. Žene iz godine u godinu rađaju sve manje dece, pogotovo u mestima u evropskom delu zemlje i na crnomorskoj obali. Stopa nataliteta bi mogla da se još više pogorša zbog epidemije virusa korona na šta već upozoravaju mnogi stručnjaci u svetu. Manje je kontakata, sklapa se manje brakova, strahuje se kako će misteriozni virus uticati na bebu ako se majka  zarazi dok je u drugom stanju.

U prošloj godini rođeno je milion i sto dvadeset hiljada beba, što je gotovo 60 hiljada manje nego u prethodnih dvanaest meseci. Statistički govoreći Turkinje sada  u reproduktivnom dobu prosečno rađaju 1,76 dece, 2019 – 1,88 a počekom ovog veka – 2,38.  To je najniži natalitet u godinama posle Drugog svetskog rata. 

Analize pokazuju da je priraštaj najveći u nerazvijenim provincijama na istoku zemlje: u Šinlufri (3,71), Šimaku (3,22), Agriju i Sirtu. Nasuprot tome najmanje beba je ugledalo svet u Jedrenu i drugim mestima na zapadu zemlje kao i u regionu na crnomorskoj obali. Taj prosek bi bio još nepovoljniji, ali se to nije desilo zahvaljujući  izbeglicama iz Sirije koje su uzele tursko državljanstvo. Prema statistici 51,3% novorođenih beba u prošloj godini bili su dečaci, a 48,7% devojčice.

U prošloj godini u Turskoj je sklopljeno 540.000 brakova, što je 10% manje nego u prethodnih dvanaest meseci, podaci su Statističkog instituta Turske. To će se zasigurno nepovoljno odraziti i na natalitet, pogotovo ako se takva kretanja nastave i u godinama koje dolaze.

I pored toga, natalitet u Turskoj je još veći nego u skoro svim zemljama Evropske unije. Posle niza mera vlada Francuska je uspela da poveća natalitet i  sada je na prvom mestu (1,86 dece) dok su na začelju Malta (1,14) i skandinavske zemlje. Na kraju ovog veka 180 od ukupno 195 zemalja na svetu imaće stopu nataliteta ispod nivoa koji je potreban za održavanje istog broja stanovnika, više će se umirati nego što će se rađati.

Analize takođe pokazuju da se Turkinje poslednjih godina kasnije udaju, jer se školuju, dobijaju stalno zaposlenje i prave karijeru što ranije nije bio slučaj. Zbog toga sada se najčešće porađaju između 25. i 29. godine, dok su ranije u najvećem broju slučajeva postajale majke između 20. i 24. godine. U nerazvijenim delovima Anadolije često i pre sticanja punoletstva što je otvaralo mnoge društvene probleme.

Na ovaj problem često ukazuje predsednik Tajip Erdogan iako je u Turskoj situacija bolja nego u mnogim zemljama u svetu.

- Turkinje treba da rađaju najmanje po četvoro dece. Jer jedno dete znači usamljenost, dvoje dece rivalitet, troje balans, a četvoro dece to je blagostanje - kaže  šef države koji inače ima dva sina i dve ćerke.

Prošla su vremena kada su Turkinje živele među četiri zida i rađale i podizale decu. Tada je bilo normalno da donesu na svet i po deset beba, a one su često bile žrtve nemaštine i zaraznih bolesti. U Partiji pravde i razvoja (AKP), koja je skoro dvadeset godina na vlasti, to izaziva veliku zabrinutost. 

Bilo je pokušaja da se blokira prodaja kontraceptivnih sredstava što nije prihvaćeno. Odbačena je i inicijativa da se zabrani abortus. U ovoj stranci smatraju da je to zločin kao i ubistvo već rođenog deteta. To je izazvalo proteste organizacija koje se bore za prava žena. - Moje telo, moja odluka. Abortus je moj izbor, dalje ruke od mene - poručile su učesnice demonstracija koje su održane u Istanbulu i Izmiru.

Ta inicijativa je zasad skinuta sa dnevnog reda, pošto su lekari upozorili da će žene, ukoliko se zabrani abortus, biti žrtve kvaziginekologa i gatara. One koje imaju para, a njih je malo, ići će u inostranstvo da tamo obave prekid trudnoće dok će većina biti žrtva crnog tržišta.  Poslednjih godina Turska je sve starija, ali se u njoj ipak još povećava  broj stanovnika. U prošloj godini imala je 83 miliona, a kako se predviđa 2040. imaće sto miliona stanovnika.

Autor: redportal.rs

#Populacija

#Stanovništvo

#Turska

#Umrli

#rođrni