Slonovi prepešačili skoro 500 kilometara autoputevima i poljima. Naneli štetu od 1,1 milion dolara

Stado od 15 divljih slonova približavalo se u gradu Kunmingu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Junan, prkoseći pokušajima da ih preusmere nakon putovanja od nekoliko stotina kilometara do šuma ka jugu.

Grupa azijskih slonova, koja uključuje tri mladunca, prvobitno je živela u prirodnom rezervatu, prema zvaničnom zvaničniku Sinhua, i proteklih meseci je prepešačila skoro 500 kilometara autoputevima i poljima sa usevima. Bili su na nekoliko kilometara od ivica Kunminga, grada od oko 8 miliona stanovnika, popodne 2. juna, prema navodima državne televizije CCTV.

IZVOR: YT / ClickHeart TV

Iako je nejasno zašto se slonovi kreću prema severu, izveštaj Sinhua kaže da je pad jestivih biljaka u šumskim staništima izvršio pritisak na životinje čiji je broj porastao u Junanu poslednjih decenija.

Sukobi između seljana i slonova mogu se pojaviti kada napuštaju zaštićena područja kako bi ušli u sela i jeli useve. Prema ovom stadu slonova, prema navodima Ksinhua, naneta je šteta od 6,8 miliona juana (1,1 milion dolara).

Lokalne vlade u Junanu, koji se graniči sa Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom, koristile su blokade puteva i tone hrane pokušavajući da promene smer slonova tokom poslednjih nedelja, dok su evakuisale stambena područja.

Autor: redportal.rs

#divlji slonovi

#grad

#kina

#slonovi