Rezultati tek kroz nekoliko dana

Predizborne ankete su ponovo zakazale! Ne samo da Bajden nije ubedljiv, nego je Tramp u ovom trenutku favorit za pobedu na predsedničkim izborima. Ostalo je još nekoliko "kolebljivih" država koje nose značajan broj elektora i koje će odlučiti pobednika izbora. Brojanje glasova je stalo u tim državama i realno je očekivati da tek kroz nekoliko dana saznamo rezultate.

Tramp je proglasio pobedu i okrivio protivnike za pokušaj krađe, Bajden poziva na strpljenje. Iako su mnogi počeli da najavljuju Trampovu pobedu, sa tim najavama nikako ne treba žuriti. U igri su ostali Viskonsin (10 elektora), Mičigen (16), Pensilvanija (20), Severna Karolina (15), Džordžija (16), Nevada (6), dok je na Aljasci (3) izvesna pobeda Trampa.

Šta je potrebno Bajdenu za pobedu?

Džo Bajden trenutno ima 238 elektora. Za pobedu mu je potrebno još 32. Pobedu može da ostvari ako preokrene u Džordžiji i Mičigenu (16+16) pri samom kraju brojanja glasova. Deluje da je nešto realnije da Bajden preokrene u Džordžiji, ali prognoze su u ovom trenutku izuzetno teške zato što svaki glas može da odluči.

Bajden može da pobedi i ako osvoji Džordžiju, Viskonsin i Nevadu (16+10+6). Po trenutnom brojanju glasova prednost ima jedino u Nevadi, uz razliku od svega 23.000 glasova, a ostalo je da se prebroji više od 20% glasačkih listića.

Iako Tramp ubedljivo vodi u Pensilvaniji sa čak 675.000 glasova više od Bajdena, kandidata demokrata nikako ne treba otpisati. Prebrojano je tek 64% glasova, a većina preostalih su glasovi poslati pre izbornog dana koji su dominantno glasovi za Bajdena. Pensilvanija u kombinaciji samo sa Mičigenom, Severnom Karolinom ili Džordžijom donosi Bajdenu pobedu.

Šta je potrebno Trampu za pobedu?

Iako je proglasio pobedu, Tramp nije pobedio. Tramp trenutno ima 213 elektorskih glasova i potrebno mu je čak 57 da pobedi u predsedničkoj trci. Trenutno vodi u svim "kolebljivim" državama osim u Nevadi, ali pitanje je koliko je održivo to vođstvo zbog velikog broja glasova za demokrate koji su ostali da se prebroje. Na Aljasci se očekuje Trampova pobeda i nova 3 elektora.

Trampu je potrebna pobeda u Pensilvaniji (20), Severnoj Karolini (15), Mičigenu (16) i Nevadi (6). U tom slučaju bi mogao priušti sebi gubitak Viskonsina i Džordžije (ili gubitak Mičigena, ukoliko pobedi u Džordžiji zato što obe države nose po 16 elektora.

Ovo će biti verovatno najuzbudljiviji izbori u ovom veku, a ne bi trebalo da začudi čak i ako dođe do nerešenog rezultata, nakon čega će odlučivati Kongres.

Za rezultate ćemo se još načekati.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#Bajde

#Elections live

#SAD

#tramp