Sprema se jačanje uticaja Bele kuće

Kako javljaju Večernje novosti, Bela kuća na čelu sa Džoom Bajdenom sprema se za značajno veću aktivnost kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, a kako se navodi, 2 su potencijalne ličnosti koje bi vodile dijalog.

Prva je dobro poznati Metju Palmer, američki diplomata koji već 25 godina radi na Balkanu, dok srpski jezik priča kao da mu je maternji. Pored toga, Metju Palmer u velikoj meri i jako često sarađuje sa Miroslavom Lajčakom koji je prvi čovek EU za dijalog Beograda i Prištine.

Druga osoba je Moli Montgomeri koja je prethodno bila angažovana u konsultantskoj kući Medlin Olbrajt, što bi moglo da iskristališe buduću poziciju SAD u ovom razgovoru, ali i pozicije Beograda u Prištine.

Inače, analitičari su često u prošlosti ocenjivali pokušaje Evropske unije da bude medijator u pregovorima Beograda i Prištine kao propale, pre svega zbog izostanka realizacije dogovorenih tačaka sporazuma od strane albanske strane.

U ovom trenutku Metju Palmer i Miroslav Lajčak borave u Prištini i planirano je da održe sastanke sa ključnim političkim akterima u južnoj srpskoj pokrajini, dok se u toku nedelje očekuje njihov dolazak u Beograd. Ovo će biti uvertira za sledeće pregovore u Briselu na najvišem nivou, zakazane za 14. i 15. jun.

Autor: redportal.rs

#Bela kuća

#Priština

#beograd

#brisel

#dijalog