Uz zvečke, dim i slike dva predsednička kandidata, pokušavaju da pročitaju listove čaja uoči drugog kruga izbora

Peruanski šamani, uz zvečke, dim i slike dva predsednička kandidata te andske države, pokušavaju da pročitaju listove čaja uoči polarizovanog drugog kruga izbora 6. juna, a ankete pokazuju šta bi moglo biti tesno nadmetanje.

Na kamenom obronku brda u Limi, šamani su palili tamjan i svirali na muzičkim instrumentima u živopisnim tradicionalnim odeždama da bi predvideli pobednika između socijalističkog predvodnika Pedra Kastilja i konzervativca Keiko Fudžimori.

Glasanje bi moglo oštro skrenuti Peru, bogat bakrom, ulevo, a Kastiljo se obavezao da će preispitati ustav i naplatiti veće delove rudarskog bogatstva. Ili bi mogao najaviti povratak kontroverzne porodice Fudžimori, koja je nekada dominirala peruanskom politikom, ali je zaglibila u korupcionaške skandale.

- Dva kandidata će se kandidovati na nedeljnom glasanju i videlo se da će sledeći predsednik biti muškarac, muškarac, jer smo pogledali oba - rekao je Valter Alarkon, autohtoni šaman.

Šamani su imali fotografije kandidata preko kojih su duvali dim dok su tresli zvečke i duvali tradicionalni duvački instrument poznat kao pututo ili karakola. Drugi su bacali latice cveća ili bockali fotografije metalnim mačevima.

Nisu svi dogovorili ko bi pobedio. Nedavne ankete pokazale su da je Kastiljo ponovo počeo da povećava svoje vođstvo nakon što se značajno smanjilo tokom poslednjih mesec dana.

Huan de Dios, šaman sa severa Perua, uporišta Kastilja, rekao je da u potpunosti podržava socijalističkog kandidata, čiji je nagli uspon zastrašio tržišta i neke rudare, zabrinute zbog naglog pomaka u politici zemlje.

- Došli smo sa tamjanom sa četiri elementa. ... Došli smo da podignemo gospodina Pedra Kastilja, jer mnogi ljudi ne žele ili žele da vide da on upravlja Peruom. Došli smo da ga ojačamo dobrim vetrovima - rekao je de Dios.

Šaman je rekao da su održali ritual koristeći biljku Vačuma, za koju je rekao da se često naziva kaktusom San Pedro i koristi se u tradicionalnoj andskoj medicini.

- To je sveta biljka i kroz našu vizualizaciju uspeli smo da vidimo da će gospodin biti predsednik Perua 6. juna - rekao je.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#Peru

#šamani