Izbacuje sveže kuvane pice za samo 3 minuta

Rafael Espozito, Napolitanac iz 19. veka zaslužan za pronalazak najpoznatije italijanske vrste pice, možda se okreće u svom grobu: Rim je dobio automate za izbacivanje sveže kuvanih pica za samo tri minuta.

Kupci koji koriste ovu crvenu mašinu Mr. Go Pizza mogu da biraju između četiri različite vrste pica koje koštaju od 4,50 do 6 evra. Mašina mesi i preliva testo, a kupci mogu da gledaju kako se pica kuva iza malog staklenog prozora.

Recenzije kupaca o mašini, jednoj od prvih u Rimu, kretale su se od "prihvatljivo ako se žuri" do potpunog užasa.

- Izgleda dobro, ali je mnogo manji nego u restoranu, a preliva je manje - rekao je Klaudio Zampiga, penzioner.

Ljudi su milenijumima jeli oblike ravnog hleba sa prelivima, ali opšte je prihvaćeno da je pica usavršena u Napulju, gde je bila ulična hrana za siromašne. Tradicija drži da je Espozito stvorio klasičnu Pizza Margherita 11. juna 1889. godine u čast kraljice supruge Margarite Savojske tokom posete Napulju sa kraljem Umbertom I.

Pomoću paradajza, mocarele i listova bosiljka predstavljao je boje zastave tek ujedinjene Italije - crvenu, belu i zelenu. Na zidu u Napulju zalepljena je ploča koja kaže "Pica Margarita je ovde rođena".

Fabricia Puljeze, rođena u Napulju i studentkinja univerziteta u Rimu, probala je mašinski napravljenu picu rekavši da je više imala ukus "piadine", ultra tankog mekog omota od beskvasnog hleba popularnog u severnoj Italiji.

- U redu je, ali to nije pica - glasila je njena presuda.

Gina, penzionerka koja je odbila da navede svoje prezime, potpuno je odbacila taj koncept.

- Užasno. Picu zaista treba odmah jesti vruću. Ovo mi ne ide - rekla je.

Zapravo, za mnoge Italijane klasično iskustvo pice uključuje gledanje "pizzaiolo-a" da mesi testo i kuva ga u peći od drva od opeke u vidiku vašeg stola. Na svom trenutnom mestu, mašina Mr. Go Pizza suočiće se sa jakom konkurencijom dobijajući delić tržišta. U blizini se nalazi restoran Napolitano, koji koristi peć od opeke.

- Ne bih ni pomislio da pojedem picu koju pravi mašina - rekao je Điovanni Kampana, grizući jednu. Espozito, koji je pre 132 godine pripremio picu za kraljicu, verovatno bi se složio.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Pica

#aparat

#picomat

#rim