Regulatorna agencija ocenila da je oglas obmanjujući

Britanska nacionalna regulatorna agencija za oglašavanje zabranila je reklamnu kampanju kojom se ljudima u Ujedinjenom Kraljevstvu poručuje da je „vreme za kupovinu“ bitkoina, ocenjujući da je oglas obmanjujući.

Na posterima platforme za trgovanje kriptovalutama Luno, izlepljenim ove godine na voznim kompozicijama širom mreže londonskog metroa i na londonskim autobusima, prikazan je nacrtana slika bitkoina i poruka: Ako pod zemljom vidite bitkoin, vreme je za kupovinu, u kojoj je upotrebljena igra reči s pojmom underground (pod zemljom) koji u engleskom jeziku označava i metro.

Foto: Pixabay.com/Eivind Pedersen

Agencija za standarde oglašavanja (ASA) saopštila je danas da ta reklama u sadašnoj formi ne sme više da se prikazuje, jer je ne upozorava na rizike, prenosi CNBC.

Regulatorno telo je navelo da je primilo 4 žalbe u vezi s tim oglasom, pri čemu se u 3 zamera to što se u "reklami ne ukazuje na rizike i ljudi dovode u zabludu", a u jednoj se ocenjuje da oglas iskorišćava neiskustvo ili lakovernost potrošača.

Prema proceni ASA-e, reklamna poruka „vreme je za kupovinu" može se protumačiti kao poziv na akciju i stvoriti utisak da je ulaganje u bitkoin jednostavno i dostupno.

-Ulaganje u bitkoin je kompleksno, nestabilno i moglo bi da izloži investitore gubicima, što je suprotno utisku koji se stiče iz oglasa da je to ulaganje jednostavno i konvencionalno. Stoga smo zaključili da oglas neodgovorno sugeriše da je uključivanje u bitkoin investicije preko Lune jednostavno i lako.

Kompaniji Luno je preporučeno da u budućim marketinškim komunikacijama predoči dovoljno jasno da je vrednost investicija u bitkoin promenljiva, odnosno da može da pada i raste, i da mora da naglasi da delatnost kompanije i tržište bitkoina nije zakonski regulisano.

Autor: Tanjug

#bitkoin

#velika britani

#zabrana reklame