Način vladanja državom a ne kampanja je ono što je presudno

Istoričar jevrejskog porekla Alan Lihtman je za Fox News izjavio da je osnovu za predviđanje Bajdenove pobede bazirao na svom modelu analize podataka, koji je prvi put osmislio još 1981. godine. A od njegove prve primene 1984. godine, nije nijednom omanuo.

Model analize podataka se temelji na izučavanju zemljotresa i ima set od 13 centralnih tačaka koje se koriste kao pokazatelji ko će biti sledeći predsednik najmoćnije zemlje na planeti.

Analiza podataka je isključivo bazirana na predsedniku i partiji, koji brane svoje političke pozicije u predsedničkoj trci. Ona suštinski analizira podatke pokušavajući da odgovori da li su ispunjeni uslovi modela da trenutni predsednik ostvari još jedan mandat.

Prethodno navedene centralne tačke analize podataka obrađuju različite teme. Sve od skandala, preko partijske kontrole Predstavničkog doma, stanja ekonomije, nemira u društvu, do vojnih uspeha i neuspeha, harizme itd.

Kada se unesu podaci, koja god strana da se analizira, ako se od 13 centralnih tačaka postoji pozitivan skor na 6 i više - pobediće se na izborima.

Upravo je ovom metodom profesor Lihtman predvideo Trampovu pobedu na izborima 2016. godine. Takođe, bio je jedan od retkih koji je to rekao javno, što u moru predviđanja pobede Hilari Klinton nije promaklo ni Trampu, koji mu se na tome i zahvalio.

Ovoga puta, sudeći po metodologiji profesora, Tramp ne stoji dobro.

U celini je razloge za lošu predikciju svalio na 2020. godinu. Pre toga Trampove šanse su bile odlične, ali je presudan uticaj imala korona i usled nje ekonomska kriza koja je zahvatila SAD. Samo to je bilo dovoljno da maksimalno oteža izbornu kampanju za aktuelnog predsednika, ali i povrh toga dogodilo se i ubistvo Džordža Flojda, koje je zapalilo SAD.

Lihtman je svoj stav potvrdio i na Tviteru, jasno stavivši do znanja da je siguran da će Tramp biti prvi predsednik od 1992. godine koji neće dobiti drugi mandat.

Autor: AARON REICH, SARAH BEN-NUN / redportal.rs

#Američki izbori

#Pobeda Trampa

#Pobeda bajdena

#SAD

#Sjedinjene Američke Države

#Trka

#bajden

#predsednički izbori

#tramp