Žele izbornog šefa države

Mladi ljudi u Britaniji više ne misle da bi zemlja trebalo da zadrži monarhiju i sada više žele izabranog šefa države, pokazala je anketa u petak.

Britanska monarhija vodi svoju istoriju od Vilijama Osvajača koji je napao Englesku 1066. godine, iako su kraljevi vladali mlaim kraljevstvima koja su se vekovima pre toga prostirala na Englesku, Škotsku i Vels.

Prema istraživanju YouGov-a, 41% onih uzrasta od 18 do 24 godina mislilo je da bi sada trebalo da bude izabrani šef države u poređenju sa 31% koji je želeo kralja ili kraljicu.To je bio preokret raspoloženja od pre dve godine, kada je 46% više volelo monarhiju nego 26% onih koji su želeli da je zamene. Međutim, u celini anketa je imala bolje vesti za kraljicu Elizabetu (95) i kraljevsku porodicu, sa 61% koji su favorizovali monarhiju, dok je nešto manje od četvrtine mislilo da bi je trebalo zameniti izabranom figurom.

Poslednjih nekoliko meseci Vindzorima je bilo teško sa smrću kraljičinog 99-godišnjeg supruga princa Filipa u aprilu i krizom koja je usledila nakon intervjua Elizabetinog unuka princa Harija i njegove supruge Megan sa američkom voditeljkom čet emisije Opra Vinfri.

Prethodne ankete ukazivale su na starosnu podelu, jer su mlađe generacije imale povoljnije stavove o Hariju i Megan od svojih starijih kolega koji su prema njima imali preovlađujuće negativne osećaje. Iako ne postoji mogućnost kraja monarhije dok kraljica ostaje na tronu, kraljevstvo brine zbog opadanja podrške među mlađim Britancima.

Istraživanje među 4.870 odraslih otkrilo je da 53% starih između 25 i 49 godina podržava održavanje monarhije, što je 5 procentnih poena manje u poređenju sa sličnom anketom 2019. godine, dok je podrška izabranom poglavaru porasla za 4 poena. Među onima starijim od 65 godina, 81% je podržalo monarhiju, gotovo nepromenjenu u odnosu na pre dve godine.

Autor: redportal.rs

#Mladi

#Monarhija

#Velika Britanija

#anketa