Pacijente šalju u Nemačku

Totalni haos u Belgiji zbog koronavirusa. Nijedna država u Evropi od početka pandemije nije izgubila toliko ljudi na 1.000.000 stanovnika kao Belgija. U poslednjih 7 dana, jedino Češka u proseku ima više umrlih od koronavirusa na 1.000.000 stanovnika od Belgije.

Krajem oktobra, Belgija je samo u jednom danu zabeležila čak 23.921 novozaraženu osobu, što predstavlja apsolutni rekord u ovoj državi od početka pandemije. Do danas je preminulo 11.858 lica u Belgiji, a s obzirom na širenje virusa, nažalost niko ne očekuje da će prestati da raste ovaj broj.

Koliko je alarmantna situacija u Belgiji, govori i podatak da u bolnicama u Briselu više nema slobodnih mesta na odeljenju za intezivnu negu, dok na nivou cele države ima oko 100, za šta se očekuje da će u narednim danima biti popunjeno.

Pošto su kapaciteti gotovo popunjeni na nivou cele Belgije, počelo je da se pribegava tome da se pacijenti sa težom kliničkom slikom prevoze u Nemačku. Ovakva situacija može da predstavlja problem, zato što bi na osnovu minimalnog bezbednosnog propusta, rapidno širenje pandemije moglo da se preseli u Nemačku u kojoj svakako nije sjajna situacija.

Autor: redportal.rs

#Belgija

#Covid19

#broj zaraženih

#koronavirus