Blinken i Lavrov se slaži da rade zajedno uprkos razlikama

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov raspravljali su o normalizaciji bilateralnih odnosa dok su se prvi put sastali licem u lice u sredu na Islandu.

Glavne diplomate iz administracije Bajdena i Rusije na prvom ličnom sastanku naglasile su da bivši neprijatelji hladnog rata imaju ozbiljne razlike u pogledu na svetske događaje, ali da pronašli optimističan ton za razgovore, rekavši da dve strane i dalje mogu naći načina da rade zajedno.

Državni sekretar Antoni Blinken rekao da "nije tajna da imamo svoje razlike" i da će Vašington odgovoriti na agresivne postupke Rusije, ali da će svet biti sigurniji ako lideri dve zemlje budu sarađivali.

IZVOR: YT / TASS

Lavrov je, na marginama sastanka Arktičkog saveta, rekao da Rusija i Sjedinjene Države imaju "ozbiljne razlike", ali moraju da sarađuju "u sferama gde se naši interesi sudaraju".

Zvaničnici Stejt departmenta rekli su da na sastanku nije bilo pomaka, ali su ga opisali kao "dobar početak" rada na odnosima dve zemlje u "nedeljama, mesecima i godinama koje dolaze".

Blinken je rekao da je Bајden želeo "predvidljiv, stabilan odnos sa Rusijom" i rekao da bi dve zemlje mogle zajedno raditi na suzbijanju pandemijskog koronavirusa, borbi protiv klimatskih promena, bavljenju Iranom i severnokorejskim nuklearnim programima i ratu u Avganistanu.

- Mislimo da je to dobro za naš narod, dobro za ruski narod i zaista dobro za svet - rekao je Blinken.

Njih dvojica su takođe razgovarali o kibernetičkoj bezbednosti i kretanju ruskih trupa na njenoj granici sa Ukrajinom, rekli su novinarima visoki zvaničnici Stejt departmenta. Oni su više puta insistirali da je sastanak "postavljanje stola" za buduće razgovore.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Blinken

#Lavrov

#rusija

#sastanak