Banka Engleske se nada da će uzlet potrošačkih cena biti prolaznog karaktera

Britanska inflacija se više nego udvostručila u aprilu 2021, što predstavlja početak uzleta potrošačkih cena za koji se Banka Engleske nada da će biti prolaznog karaktera, dok se ekonomija oporavlja od prošlogodišnjeg pada uzrokovanog kovid pandemijom.

Potrošačke cene u Ujedinenom Kraljevstvu su porasle za 1,5 posto u aprilu nakon povećanja od 0,7 procenata u martu, objavio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su rast inflacije od 1,4 odsto. Skok regulisanih cena struje i gas, kao i više cene odeće i obuće, te poskupljenje benzina zbog jačanja cena nafte, najviše su doprineli rastu inflacije u evropskoj ostrvskoj državi.

Bazna inflacija, koja isključuje cene energije i druge volatilne stavke, porasla je za 1,3 procenta tokom 12 meseci do aprila, naveo je ONS.

Britanska centralna banka procenjuje da će se inflacija kretati iznad ciljane stope od 2,0 procenta u narednom periodu i da će dostići 2,5 posto na kraju 2021. godine, zbog rasta globalnih cena nafte i činjenice da u septembru ističe važenje korona mere o smanjenom PDV-u za sektor ugostiteljstva.

Banka Engleske očekuje da će se inflacija vratiti na nivo od 2,0 procenta u 2022. i 2023. godini.

Autor: Tanjug

#Ujedinjeno Kraljevstvo

#Velika Britanija

#inflacija

#udvostručila