Ovo pravilo važi samo za malađe od 60 godina

Studija u Španiji na Institutu Karlos III došla je do rezultata da mlađi od 60 godina koji su primili prvu dozu Astra Zeneke, kao drugu dozu vakcine mogu da prime Fajzer. Ovo je rezultat istraživanja koje je izašlo nakon što je Ministarstvo zdravlja u Španiji zabranilo primenu ove vakcine za mlađe od 60 godina.

Kako navodi španski El Pais, 672 volontera iz 5 bolnica iz Madrida, Bilbaa i Barselone učestvovalo je u ovoj studiji. Neophodno je bilo da su primili prvu dozu Astra Zeneke pre 8 do 12 nedelja.

Kako prenose iz ovog instituta, druga doza Fajzera je visoko bezbedna i gradi snažan imunitet u kombinaciji sa Astra Zenekom. Dodaje se da je skok imuniteta povećan čak 7 puta.

Direktor španskog instituta naveo je da se krvni ugrušci pojavljuju češće kod mlađih od 60 godina i da je iz tog razloga potrebno naći alternativu za one koji su već primili prvu dozu Astra Zeneke.

Do sada je oko 1,5 miliona Španaca primilo prvu dozu oksfordse vakcine i sada bi španski zvaničnici trebalo da odluče kako će se nastaviti proces imunizacije za ove ljude.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#Fajzer

#Vakcina

#korona