Havana sindrom muči mnoge u Vašingtonu

Bela kuća istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su krajem prošle godine 2 zvaničnika u Vašingtonu imala simptome slične sindromu Havana od kojeg je ranije širom sveta obolelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika.

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bele kuće kada je 1 zvaničniku iznenada pozlilo. On je imao glavobolju i nesanicu, što spada u blage simptome, koji su mu nestali nakon nedelju dana.

Drugi zvaničnik takođe je imao napad u blizini ulaza u Belu kuću sa ozbiljnijim simptomima, pa mu je pružena i lekarska pomoć, potvrdila su CNN-u 2 izvora.

CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je bolest dijagnostikifovana kod dvoje zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost u novembru 2020. godine i to kod jednog nakon predsedničkih izbora, a kod drugog nekoliko sedmica kasnije.

Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obaveštajnim i diplomatskim krugovima, jer je od njega obolelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom sveta.

Pet godina istražioci se trude da objasne neobična iskustva o kojima su izveštavali američke diplomate i drugi vladini zvaničnici na Kubi, u Rusiji, Kini i na drugim mestima.

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi ponekad praćen izrazitim šumom u ušima.

Neki kažu da su simptomima pobegli tako što su se premestili u drugu prostoriju, te se vratili na početnu poziciju.

Broj slučajeva na svetskom nivou raste, a Njujork Tajms piše o više od 130 slučajeva širom sveta u proteklih 5 godina.

CNN prenosi da zabeleženih slučajeva ima i u Evropi, te da se "najmanje jedna takva epizoda dogodila van SAD u protekle dve sedmice".

SAD su u decembru prošle godine 1. put ponudile objašnjenje misterioznih simptoma koje su imali američke diplomate u ambasadi u Havani zbog čega je sindrom tako i nazvan.

- Simptomi odgovaraju učincima energije usmerene pulsirajuće radijske frekvencije - objavljeno je tada u izveštaju Nacionalne akademije za nauku i inženjerstvo.

Akademija je, osim ovog objašnjenja, ostavila i mogućnost više povezanih faktora, među kojima psihološke i socijalne.

Dugo je vremena sindrom Havana bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija ambasada poput Kube i Kine, te ćutanja američke vlade.

Autor: Srna / redportal.rs

#američki diplomate

#bolest diplomata

#havana sindrom

#havana sindroma

#misteriozna bolest diplomate