Neki od grobova sa lokaliteta datiraju u prošlost i preko 4.200 godina! 🧐

Tim za arheološko rekognosciranje slučajno je otkrio oko 250 grobova isečenih u steni na nekropoli Al-Hamidija u blizini Sohaga u Egiptu. Grobovi su u hronološkom rasponu od kraja Starog carstva oko 2.200 godine p. n. e, pa sve do kraja Ptolomejskog perioda oko 30. godine p. n. e..

Više različitih stilova sečenja i dekorisanja je primećeno na više različitih nivoa na spoljašnjosti planine. Nekrpola se nalazi na jugu Egipta, na zapadnoj obali reke Nil.

Jedna od grobnica je pod nagibom i ima lažna vrata i hodnik, koji vodi do galerije sa prostorijom. Vrata su ispisana hijeroglifima koji predstavljaju onoga ko počiva u grobnici, kako prinosi žrtve u krvi dok ožalošćeni prinose darove preminulom.

Grobnice ovakvog tipa su savršene za proučavanja svakodnevnog života starog Egipta. One su pripadale običnim ljudima i na osnoviu istraživanja njihovih priloga i skeleta može se steći fantastična slika o tadašnjem životu.

Već sada arheolozi su otkrili ostatke kružnog ogledala od uglačanog metala, ljudske i životinjske kosti, posude od alabastera, fragmente amfora i kasnog perioda egipatske istorije (od 664. do 332. godine p. n. e.), kao zagrobne ploče iz perioda Šeste dinastije (od 2345. do 2181. godine p. n. e.).

Arheolozi, prema preliminarnim procenama, očekuju da iskopaju još grobnica. Već su dokumentavali preko 300 grobova u okolini regiona antičkog Asuana i Abidosa.

Groblje je korišćeno više od 2.000 godina. Od perioda Starog carstva, pa sve do vremena vladavine kraljice Kleopatre i kraja Ptolomejske dinastije.

Autor: redportal.rs

#Antika

#Arheologija

#Egipat

#Grobovi

#Kleopatra

#Ptolomejska dinastija

#Stari Egipat

#Staro Carstvo

#grobnice u steni

#nekropola