Zbog nestašice drva mrtvi se sahranjuju u reku

Desetine tela pronađeno je kako plutaju u reci Gang na istoku Indije dok se zemlja bori sa katastrofalnim drugim naletom pandemije.

Zdravstveni zvaničnici su u ponedeljak noću izvukli 71 telo iz reke u državama Utar Pradeš i Bihar. Vlasti su u utorak rekle da još nije ustanovljen uzrok smrti.

UPOZORENJE: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Na slikama sa društvenih mreža vide se tela kako plutaju u reci, što je izazvalo bes i spekulacije da su umrli od kovida, međutim uzrok smrti još ne može da se potvrdi zbog raspadnutosti tela, preneo je AP.

Stanovnici Gazipura rekli su AP-u da nemaju dovoljno drva za kremaciju mrtvih na kopnu.

- Zbog nestašice drva mrtvi se sahranjuju u reku. Tela iz 12-13 sela su sahranjena u vodu - rekao je Surinder, stanovnik distrikta Gazipur u Utar Pradešu.

IZVOR: YT / TRT World Now

Bihar i Utar Pradeš beleže povećan broj zaraženih kovidom, dok se pandemija u čitavoj Indiji širi brže nego bilo gde drugde u svetu. U utorak je zemlja potvrdila skoro 390.000 novih slučajeva, kao i još 3.876 umrlih. Indija je nakon Sjedinjenih Američkih Država druga po broju zaraženih u svetu, sa skoro 23 miliona, te više od 240.000 umrlih. Stručnjaci su sigurni da su stvarne brojke veće.

Otkriće tela u utorak dešava se nakon što je više od 150 raspadnutih leševa bačeno u reku u ponedeljak u istom regionu, piše Dejli mejl. Neka tela su bila delimično spaljena, što ukazuje da nisu bila pravilno kremirana. Lokalni stanovnici rekli su AFP-u da su ljudi potapali tela svojih rođaka koji su umrli od kovida jer nisu mogli da priušte drvo za lomaču ili su krematorijumi bili krcati.

Bihar i Utar Pradeš su dve najsiromašnije indijske države i broje 370 miliona stanovnika. Džanardan Sing Sigrival, poslanik biharskog parlamenta, tvrdio je da vozači ambulantnih kola bacaju tela žrtava kovida sa mosta.

Zvaničnici distrikta Katihar pokrenuli su istragu nakon što se pojavio snimak kako bolničko osoblje baca tela. Izvešteno je da niko nije došao po tela i zato je osoblje želelo da ih se brzo reši umesto da obave ritualno spaljivanje ili sahranjivanje.

Nakon što su u ponedeljak otkriveni leševi u Biharu, stanovnici su rekli da su videli desetine tela kako idu niz reku. Na granici Bihara viđeno je preko 150 tela, međutim zvaničnici tvrde između 40-45.

- Bili su naduveni, boravili su u vodi najmanje pet do sedam dana - rekao je jedan lokalni stanovnik za NDTV, dodajući da su tela došla iz Utar Pradeša jer oni nemaju tradiciju bacanja umrlih u vodu.

Usled ovako teške situacije indijski premijer Narendra Modi pozvao je na nacionalni karantin.

IZVOR: YT / India Resorts

Autor: Blic

#Indija

#Plutaju mrtvi

#gang

#koronavirus