Preti raspad unije stare preko 300 godina

Podržavaoci nezavisnosti Škotske pričaju o izborima u četvrtak kao najbitnijim u nacionalnoj istoriji jer su se zarekli da ako dobiju većinu u parlametnu da će pogurati još jedan referendum za nezavisnost.

Škotska Nacionalna Partija je blizu preuzimanja parlamenta kako se procenjuje pred izbore.

Jedini put kad je ŠNP osvojila većinu je bilo 2011. kada su i primorali tada premijera Davida Kamerona da odobri referendum koji je zakazan 2014. Škoti su tada glasali 55 % za ostanak naspram 45 % za nezavisnost.

Ipak, ako osvoje većinu, ne postoje tačno definisana pravila kako Škotska može opet da raspiše referendum. Britanska vlada kaže da je Škotima potrebna dozvola od parlamenta UK i premijera Borisa Džonsona, koji je više puta nagovestio da će odbiti bilo kakav sličan zahtev.

Bez čistog demokratskog puta ka referendumu, ŠNP će morati da upotrebi politički, moralni i pravni pritisak kako bi se izborili za novo glasanje.

Ako ŠNP zajedno sa Zelenima, koji takođe podržavaju nezavisnost, osvoji većinu onda će tražiti to pravo pobedom na izborima. Džonsona rezultati ne zanimaju i on će odbiti svaki predlog i ostaviti ga za 2050. godinu kada je već isplaniran.

- Ovo će napraviti politički rovovski rat između škotske i britanske vlade po pitanju prava na raspisivanje referenduma - rekao je Džejms Mičel, profesor sa Edinburg Univerziteta.

Mičel je rekao da će pokret za nezavisnost da pokrene i mnogo ljudi na proteste ako budu bili odbijeni.

Ipak, u Londonu strahuju da bi odbijanje referenduma doprinelo većoj podršci nezavisnosti Škotske.

Predsednica stranke Nikola Sterdžen je izjavila da će tražiti referendum samo legalnim putem.

Ona ima veliki pritisak sa nacionalističke strane da raspiše referendum i bez podrške Londona. To bi potencijalno nateralo unioniste na bojkot i osporavanje legitimiteta referenduma.

Takođe bi i potencijalni problem predstavljala međunarodno priznanje Škotske ako se odvoji na ovakav način.

Autor: redportal.rs

#EU

#Ujedinjeno Kraljevstvo

#nezavisnost

#referendum

#škotska