Sve se lomi na Floridi i u Pensilvaniji

Sutra će biti završeni verovatno najbitniji izbori u ovom veku. Najbitniji su pre svega zbog ogromne polarizacije u američkom društvu i potpuno različitim agendama dva kandidata koje su izneli pred birače. S obzirom na to da su Sjedinjene Države najveća svetska sila i da od ovih izbora zavisi i budući razvoj međunarnodnih odnosa, sigurno je da će cela planeta sa velikom pažnjom ispratiti ovaj događaj.

Najbitniji su elektori. Njih ima 538 na nivou cele države i da bi Tramp ili Bajden odneli pobedu, potrebno im je bar 270 njihovih glasova. Najviše elektora imaju Kalifornija (55), Teksas (38), Njujork i Florida (29). Kalifornija i Njujork su dominantno demokratski i tako će verovatno biti i ovaj put. To bi značilo da će Bajden samo od te dve savezne države imati čak 84 elektora, što je ogroman kapital u predsedničkoj trci.

Foto: Printscreen YouTube

Međutim, glavna borba će se održati u državama gde istraživanja daju do 5% razlike za jednog ili drugog kandidata. Takvih država je 13 i one nose čak 199 elektora, a one su: Pensilvanija, Viskonsin, Mičigan, Ohajo, Florida, Arizona, Nevada, Severna Karolina, Teksas, Nju Hempšir, Minesota, Džordžija i Ajova.

Po trenutnim istraživanjima, Bajden ima 217 sigurnih elektora, dok Tramp ima 127. To znači da bi Tramp morao da odnese prevagu u većini država gde je borba neizvesna, a pogotovo u konzerevativnom Teksasu, Floridi i Pensilvaniji (zajedno 87 elektora). Tramp je 2016. godine pobedio u ove tri države, međutim, istraživanja ove godine Bajdenu daju značajniju prednost nego što su davala Hilari Klinton.

Ukoliko od ovih 13 država, Tramp na primer osvoji pobede u Pensilvaniji, Ohaju, Floridi, Arizoni, Severnoj Karolini, Teksasu, Džordžiji i Ajovi, imaće 280 elektora i osvojiti još jedan mandat. Međutim, ako ne pobedi u bilo kojoj od ovih država (osim Ohaju), izgubiće izbore. Ako se desi da ne pobedi samo u Arizoni, imaće 269 elektora, kao i Bajden, što bi značilo da o pobedniku odlučuje Kongres, a ako uzmemo u obzir činjenicu da Kongres dominantno drže demokrate, znamo kakav bi epilog u tom slučaju mogli da očekujemo.

Na izbore je do sada izašlo oko 95.000.000 ljudi. Koliko je mobilizacija na visokom nivou, govori podatak da je 2016. godine na izbore ukupno izašlo oko 126.000.000 birača. Moguće je da se zbog posledica koronavirusa do zatvaranja biračkih mesta izlaznost ne poveća drastično, ali takav scenario ne deluje realno iz ove perspektive.

IZVOR: TW / @WinWithJMC

Na kraju, veće šanse za pobedu ima Bajden, što pokazuju sva relevantna istraživanja javnog mnjenja (8% razlike u korist demokrate na nacionalnom nivou). Samo što sada svi strepe od tihih birača, za koje se ispostavilo da su 2016. godine bili presudan faktor Trampove pobede, iako je dugo vremena važio za potpunog autsajdera.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Američki izbori

#SAD

#bajden

#tramp