Vreme je da korporativna Amerika plati

Predsednik Džo Bajden je u sredu u obraćanju Kongresu predstavio novi investicioni plan od 1.8 biliona dolara, saradnju sa republikancima, i sastanak sa konkurencijom koju predstavlja Kina.

On je predstavio viziju o novim državnim investicijama koje će finansirati bogati, i pozvao republikance koji su mu se do sada odlučno protivili, da pomognu pri odlučivanju širokog spektra zakona u vezi sa porezom, reformama policije, kontrole oružje i imigracije.

Bajden je na dužnost stupio u januaru i obećao je da će povećati porez korporacijama i bogatim Amerikancima, čime će se finansirati projekat Plan za američke porodice vredan 1.8 biliona dolara. Bjaden je tom prilikom izjavio:

Vreme je da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto Amerikanaca plati pošteno svoj deo - samo da plate svoj deo pošteno.

Bajden pokušava da postigne dogovor sa republikancima koji se protive većoj potrošnji i povećanju poreza, dok demokrate smatraju da treba da radi na agresivnijim planovima. Bajden je u svom govoru rekao da je spreman da sarađuje sa obe strane kako bi se postigao sporazum, a 12. maja treba da se sastane sa najvišim demokratskim i republikanskim zakonodavcima kako bi pronašli zajednički jezik.

IZVOR: YT / PBS NewsHour

Autor: reuters.com / redportal.rs

#Investicioni plan

#Predsednik

#SAD

#Srbija

#džo bajden

#investicija

#kamala haris