To je prvi put posle 50 godina

Kina bi trebalo da prijavi prvi pad broja stanovnika u poslednjih pet decenija, nakon što objavi rezultate popisa stanovništva, preneo je danas britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na upućene izvore.

Pitanje broja stanovnika je vrlo osetljivo i podaci neće biti objavljeni dok agencije kineske vlade ne postignu konsenzus o podacima i njihovim posledicama, dodaje FT.

- Ako Kina potvrdi takav pad, to bi bila velika stvar - ocenio je Dživej Džang, glavni ekonomista kompanije Pinpoint aset u Šenženu.

Kako kaže, na osnovu projekcija Ujedinjenih nacija se očekuje da će kinesko stanovništvo dostići vrhunac 2027. godine, ali bi to, prema njegovim rečima, moglo biti mnogo ranije nego što su tržišta i zakonodavci očekivali.

Kineski Nacionalni biro za statistiku, koji je početkom aprila trebalo da objavi rezultate popisa, nije obrazložio kašnjenje u objavljivanju, ali je ovog meseca saopštio da su potrebni dodatni pripremni radovi.

Kineski državni mediji su poslednjih meseci izveštavali o tome da bi broj stanovnika mogao početi da se smanjuje u narednih nekoliko godina. Kina je 2016. godine ukinula višedecenijsku politiku "jednog deteta" u nadi da će povećati broj beba, zamenivši tu meru sa politikom "dvoje dece".

U to vreme je, takođe, postavila kao cilj da broj stanovnika poveća na oko 1,42 milijarde do 2020. godine, sa 1,34 milijarde u 2010. godini. Međutim, stopa nataliteta nastavlja da opada.

Razlog tome je što urbani parovi, posebno oni rođeni posle 1990. godine, više cene svoju nezavisnost i karijeru nego zasnivanje porodice, uprkos pritisku roditelja da imaju decu.Takođe, rastući troškovi života u većim gradovima odvratili su mnoge parove od zasnivanja porodice.

Autor: redportal.rs

#Stanovništvo

#kina

#stanovnici