Vlasnik Majkrosofta ponovio stav oko izazova u budućnosti

Bil Gejts je upozorio da bi svet trebalo da bude spremniji za pandemije u budućnosti. U intervjuu koji je daj za televiziju Skaj (Sky News) treći najbogatiji čovek na svetu rekao je da je iz pandemije koronavirusa potrebno izvući lekcije za budućnost.

Između ostalog, po njegovim rečima, sada treba da znamo i koje stvari bi trebalo da radimo dosta pametnije u budućnosti.

- Budući da nismo imali praksu kako sa ovakvom situacijom možemo da se nosimo, sada je jasnije shvatanje mogućih scenarija i mogućnosti brzine menjanja važećih regulativa. Ukoliko se to ponovi, takve stvari sada možemo da izvedemo dosta pametnije - rekao je on.

On je dodao da ljudi generalno nisu obraćali puno pažnje na taj rizik, tako da ćemo u budućnosti morati da investiramo resurse kako bismo lakše podneli sledeću pandemiju.

- Srećan sam što Ujedinjeno kraljevstvo pravi programe koji se bave problematikom pandemija, kako uspešnim završetkom ove, tako i spremnošću za reagovanje za pandemije koje bi mogle da se pojave u budućnosti - naglasio je vlasnik Majkrosofta.

Nakon izbijanja pandemije prošle godine, Bil Gejts se našao u žiži javnosti jer je decenijama ranije govorio o mogućnosti izbijanja visokozaraznog virusa koji bi mogao da ubije i 10 miliona ljudi.

Najčešće citiran je bio njegov govor na okupljanju TED Talk 2015, kada je rekao da čovečanstvo treba da se plaši mikroba, a ne raketa (Not missles, but microbes.

Autor: redportal.rs

#bil gejts

#koronavirus

#pandemija