Lopovi se pretvarali da su kineski zvaničnici

Prevaranti u Hong Kongu, koji su se predstavljali kao kineski zvaničnici, ukrali su 90 godina staroj gospođi 23 milliona funti u najvećoj zabeleženoj telefonskoj prevari u gradu.

Policija je u utorak saopštila da su prevaranti pronašli stariju ženu koja živi u vili u najbogatijem kraju u Hong Kongu. Kriminalci su kontaktirali neimenovanu ženu pretvarajući se da su kineski službenici javne bezbednosti i tvrdili da je njen identitet korišćen u ozbiljnom krivičnom slučaju u kontinentalnoj Kini.

Rečeno joj je da treba da prebaci svoj novac sa bankovnog računa istražnom timu, radi čuvanja i sigurnosti. Nekoliko dana kasnije osoba stigla u njenu kuću sa namenskim mobilnim telefonom i SIM karticom kako bi komunicirala sa lažnim agentima obezbeđenja koji su je nagovorili da izvrši ukupno 11 bankovnih transfera. Kućna pomoćnica starice primetila da se nešto sumnjivo dešava, usled čega je o svemu obavestila ćerku njene gazdarice koja je potom pozvala policiju.

Hong Kong ima najviše bogatih starijih ljudi koji se ne razumeju u nove tehologoje pa su podložniji uticajima i prevarama.

Izveštaji o telefonskim prevarama porasli su za 18% u prvom kvartalu 2021, a prevaranti su u tom periodu prikupili oko 32,3 miliona funti.

Autor: Blic

#hong kong

#kina

#prevara

#zvaničnici