Svi prisutni morali 3 puta da urade PCR test kako bi čuli njegov govor

Tačno u podne po ruskom vremenu (11 sati po srednjoevropskom) predsednik Rusije Vladimir Putin započeo je obraćanje Federalnoj skupštini - poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije. Kako se očekuje, ovo će biti jedno od najvažnijih obraćanja ruskog lidera do sada.

Teme obraćanja, tradicionalno, Kremlj ne najavljuje. Ipak, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će biti „postkovidno“ – posvećeno izlasku iz krize i merama podrške. Tu su glavne dve oblasti: socijalna sfera i infrastrukturni projekti.

IZVOR: TW / @ivan8848

Tradicionalno, Putin će prokomentarisati i međunarodnu politiku: eskalaciju napetosti u odnosima sa SAD, situaciju u Donbasu, proterivanje ruskih diplomata i nove sankcije. Putin je naveo kompleksni pristup razvoju energetike, ali i brigu za pitanja klime i smanjenje štetnih gasova koji, kako je rekao, treba da budu na nižem nivou nego u EU. 

Rsuki predsednik je rekao je da u slučaju novih bolesti, Rusija mora da bude spremna da u roku od 4 dana da razvije sisteme za testiranje i da koristi vakcine domaće proizvodnje.

Očuvanje naroda Rusije je naš najviši prioritet. Strategija je da se postigne stabilan rast broja stanovništva, rekao je ruski predsednik i istakao značaj vakcinacije kako bi se razvio kolektivni imunitet. Rešenje tog zadatka zavisi samo od nas. 

- COVID-19 još nije poražen i predstavlja direktnu pretnju, zbog čega postoji potreba da se poštuju neophodne preventivne mere za sprečavanje širenja infekcije - rekao je.

Putin je istakao da bi Rusija u mnogim oblastima, kako u zdravstvu, ali i obrazovanju, trebalo da koristi sisteme novih tehnologija. 

Porodice sa decom školskog uzrasta dobiće po 10.000 rubalja za svako dete, naložio je Putin, jer je po njegovom rečima pandemija nanela štetu blagostanju ljudi.

Autor: redportal.rs

#Federalna skupština

#gvor

#obraćanje

#putin

#rusija