Оd maja otvaraju zemlju za vakcinisane strane turiste

Izrael je ukinuo obavezno nošenje maski u javnosti i potpuno otvorio obrazovni sistem u najnovijem ublažavanju restrikcija vezanih za koronavirus posle masovne vakcinacije.

Đaci u svim osnovnim i srednjim školama vraćeni su danas na nastavu, a zdravstveni zvaničnici ukinuli su obavezu nošenja maski na javnim mestima, koja je bila na snazi godinu dana.

Izrael je ubrzano vakcinisao većinu svog stanovništva protiv koronavirusa u programu vakcinacije koji prednjači u svetu. Ukinuo je većinu restrikcija oko koronavirusa i prošle nedelje objavio da će od maja ponovo otvoriti svoju zemlju za vakcinisane strane turiste.

Glavni zvaničnik za koronavirus u Izraelu Nahman Aš rekao je danas za izraelski javni radio da je ukidanje obaveznog nošenja maski napolju i ponovno otvaranje škola za đake "kalkulisani rizik".

Od početka pandemije prošle godine Izrael je zabeležio više od 836.000 zaraženih od koronavirusa i najmanje 6.331 preminuli, prema podacima Ministarstva zdravlja. Više od 53 % od 9,3 miliona građana dobilo je obe doze vakcine Fajzer/Biontek.

U mesecima od kada je Izrael pokrenuo masovnu vakcinaciju u decembru naglo je pao broj teških i smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa što je omogućilo puno otvaranje privrede. Program vakcinacije u Zapadnoj obali i Gazi se kreće sporo i Izrael je kritikovan zato što ne deli više svojih sredstava sa tim oblastima.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Maske

#koronavirus