Sve je deo naučnog projekta 😎😆

U Švajcarskoj su počeli da zakopavaju gaćice sa vrećicama čaja. Da, dobro ste pročitali. Naime, sve to je deo naučnog projekta, a za sprovođenje projekta potrebno je ušešće građana, koji je u sredu pokrenuo istraživački institut Agroskop zajedno sa Univerzitetom u Cirihu.

U okviru ove akcije učestvovaće hiljadu dobrovoljaca. Oni će dobiti 2 para gaća i 6 vrećica čaja, koje će morati da zakopaju na polju, livadi ili bašti. Posle 2 meseca odeća će biti iskopana da bi se uvtdilo njeno stanje i kvalitet tla. Ako se puno razgradi, znaće da postoje aktivni organizmi u zemlji tj. da je tlo zdravo.

Mnogi farmeri već koriste gaćice kao pokazatelj zdravlja tla.

IZVOR: YT / agroscopevideo

- Ali do sada niko nije potvrdio da ova metoda ispunjava i naučne standarde - rekao je direktor projekta Marcel van der Heijden, ekolog na Agroskopu i Univerzitetu u Cirihu.

Međutim, zašto kesice čaja? To je zbog indeksa vrećica čaja. Naime, one pokazuju koliko je potrebno da se različite vrste čaja raspadnu. Prvi eksperiment sa donjim vešom je izveden 2019. godine na stanici Agroskop u Cirihu pokazao je da, u većini slučajeva, samo elastična traka ostaje netaknuta nakon 2 meseca.

Gliste, bakterije, gljivice, grinje i drugi mikroorganizmi koji vrebaju pod zemljom proždiru u gaćice. I to je znak da je tlo Švajcarske zdravo. Pogledajte kako izgledaju nakon 2 meseca raspadanja pod zemljom.

IZVOR: TW / @BUnterhose

Autor: redportal.rs

#donji veš

#gaćice

#naučni projekat

#vrećice čaja

#zakopavanje gaćica

#Švajcarska