Istaknuti političar optužen da je zloupotrebio položaj

U Londonu je pokrenuta zvanična nezavisna istraga o lobiranju bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvida Kamerona, zbog sumnji da je zloupotrebio položaj.

Naime, Kameron je u javnosti optužen da je lobirao kod ministara u ime finansijera Leksa Grinsila, kako navodi BBC.

U periodu dok je Kameron bio premijer od 2010. do 2016. godine, australijski bankar Leks Grinsil je doveden da sa vladom sarađuje na poboljšanju efikasnosti državnih finansija.

Nakon napuštanja državne funkcije, Kameron je zauzvrat postao savetnik u Grinsilovoj kompaniji, koja je u međuvremenu postala nesolventna pod uticajem pandemije i zatvaranja privrede širom sveta.

Fajnenšel tajms i Sandej tajms izvestili su da je Kameron direktno kontaktirao ministre da bi lobirao u ime Grinsilove kompanije Kapital, te da je slao poruke ministru finansija Rišiju Sunaku. Kameron je takođe optužen i za ugovaranje neformalnog susreta između Grinsila i ministra zdravstva Meta Henkoka.

U prvim reakcijama na optužbe, Kameron je rekao da kao državni funkcioner nije prekršio kodekse ponašanja, niti pravila Vlade. Konačno, ishod razgovora o Grinsilovim predlozima u vezi sa zajmom nije bio promena stava ministara, rekao je Kameron. Stoga, kako tvrdi, njegove intervencije nisu dovele do promene u postupanju državnih institucija.

- Protiv mene su podnete razne optužbe proteklih nedelja, uglavnom zbog toga što sam komunicirao sa vlastima u ime kompanije u kojoj sam radio. To sam uradio ne samo zato što sam mislio da će to koristiti kompaniji, već zato što sam iskreno verovao da će u izazovnim vremenima biti materijalne koristi za preduzeća u Velikoj Britaniji - istakao je Kameron.

On je, međutim, prihvatio primedbu da je komunikacija sa britanskim zvaničnicima trebalo da se obavlja samo najformalnijim kanalima.

Istraga koja je pokrenuta biće nezavisna i sprovedena u ime Vlade i premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Džonsona, kako navodi BBC.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#dejvid kameron

#istraga kameron

#istraga kamerona

#kameron

#kameron lobiranje

#kameron optužen

#kamerona

#kameronu