Pronađen "zlatni grad" star 3 milenijuma 🤓

Prema svim ekspertima za istoriju i arheologiju starog Egipta, na pomolu je najveće okriće u poslednji 100 godina - otkriven je najveći poznati staroegipatski grad So'oud Atun - Uspeće Atenovo.

U četvrtak u javnom obraćanju, poznati egipatski areheolog Zaki Havas je objavio da je otkriven toliko dugo traženi zlatni grad kod Luksora. Grad je osnovan tokom vladavine faraona Amenhotepa III između 1391. i 1353. godine p. n. e.

Veliki deo zidina grda je očuvan, a do sada tim je identifikovao pekare, administrativni distrikt i rezidencijalnu oblast kao pregršt amuleta u formi skarabeja, grnačarije i svakodnevnih predmeta.

Definitivan dokaz da je u pitanju izgubljeni grad otkriven je na natpisu sa lokaliteta koji je nosio njegovo ime So'oud Atun.

Sudeći po reakcijama renomiranih egiptologa širom sveta, u pitanju je najvažnije arheološko otkriće još od pronalaska netaknute grobnice faraona Tutankamona (unuka Amenhotepa III).

Ostaci su otkriveni još u septembru prošle godine, tokom potrage za zagrobnim hramom u ovoj oblasti. Njegova lokacija je u blizini mnogih važnih egipatskih zdanja, poput Memnonovih kolosa, hrama u Medinet Habuu i Rameseuma.

Amenhotep, deveti kralj 18. dinastije, vladao je tokom drugog dela perioda koji se naziva Novo carstvo. Sponzorisao je podizanje mnogih velikih hramova i javnih zdanja. Pri kraju svoje vladavine, vlast je delio sa svojim sinom koji će poneti ime Amenhotep IV.

Mlađi Amenhotep je dramatično promenio zemlju nakon smrti svoga oca. Napustio je sve staroegipatske bogove , izuzev jednog - boga sunca Atena. Nakon usvajanja monoteizma (prvog zabeleženog u istoriji) promenio je ime u Akenaten, što označava "posvećen Atenu" i pokrenuo potpuno nov pravac u ikonografiji i umetnosti Egipta. Njegova žena i kraljica Nefertiti, premestila je prestonicu iz Tebe u nov grad Aketaten.

Nakon smrti faraona Akenatena, njegov sin Tutankamon potpuno je opovrgnuo sve promene svoga oca.

Nekoliko nalaza začudilo je istraživače, u jednoj prostoriji otkriven je grob dva bika. Dok je u drugom pronađeno sahranjeno telo čoveka kome su kolena bila vezana. Takođe, čini se da je kontrola u gradu bila striktno regulisana. Do tog zaključka su arheolozi došli nakon što su analizirali zidove koji su se kretali cik-cak sa jednom tačkom ulaza, koji su kompletno odvajali administrativni od rezidencijalnog dela grada. Veliki deo je još neistražen, a najviše se očekuje od tek detektovanih grobnica koje su usečene u kamen i kojima se može prići jedino posebno izrađenim klesanim stepenicama.

Nama ostaje samo da čekamo, jer u skorijoj budućnosti nas očekuje pregršt novog blaga i znanja. 😊

Autor: redportal.rs

#Akenaten

#Arheologija

#Aten

#Atun

#Egipat

#Otkriće

#Stari Egipat

#Zaki Havas

#Zlatni grad

#istorija