Mario Dragi oštro osudio incident sa protokolom u Ankari

Italijanski premijer Mario Dragi od svih evropskih zvaničnika dao je najoštriju izjavu povodom incidenta sa protokolom u Ankari. Naime, on je optužio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je ponizio predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen ranije ove nedelje, tokom njene posete Ankari.

Fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su se susreli sa Erdoganom u Ankari u sredu, a prilikom sastanka su stolice bile postavljene tako da je bilo samo 2 mesta za sedenje, koje su zauzeli Erdogan kao predstavnik Turske i Mišel, kao predstavnik EU.

Predsednica EK je stoga morala da zauzme mesto na dvosedu preko puta dvojice zvaničnika, što znači da nije bila uvažena na podjednak način.

IZVOR: YT / DW News

- Apsolutno se ne slažem sa Erdoganovim ponašanjem prema predsednici Fon der Lajen. Smatram da to nije bilo primereno ponašanje i žao mi je zbog ponižavanja Fon der Lajen - rekao je Dragi.

On je otišao i korak dalje, nazvavši čak Erdogana diktatorom i rekavši da evropski zvaničnici prema njemu treba da budu iskreni.

- Sa njima, hajde da ih nazovemo ono što jesu - diktatori - ili sa kim god treba da koordiniramo, moramo biti iskreni kada izražavamo različite poglede i stavove - dodao je Dragi.

Na ove reči italijanskog premijera reagovao je ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu, koji je večeras rekao da Turska snažno osuđuje "ružne" komentare koje je izrekao premijer Italije Mario Dragi.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Mario Dragi

#erdogan diktator

#erdogana diktator

#italijanski premijer

#premijer itlaije

#uvredio erdogana