Podrhtavanje male čestica muona okrenula sve naglavce

Rezultati jedne od najiščekivanijih eksperimenata u subatomskoj fizici su stigli. Malo je reći da su ostvarenje sna svakog fizičara, a možemo reći da imaju potencijal da polome fiziku koju poznajemo u paramparčad.

Podaci dobijeni iz Fermi laboratorije u Čikagu ukazuju na minijaturnu subatomsku česticu muon i na njenu vibraciju koja je mnogo jača nego što bi ikada trebalo da bude. Najbolje objašnjenje, prema fizičarima je da na njega deluje određena materija i energija KOMPLETNO NEPOZNATA FIZICI.

Ako su rezultati tačni, ovo predstavlja najveći proboj u fizici koji nije viđen u poslednjih 50 godina. Minijaturna vibracija muona, može da potrese sam temelj nauke.

Muoni, poznati pod imenom i kao "debeli elektroni", su slični svojim prethodno navedenim rođacima, samo što su oko 200 puta teži, radioaktivni i nestabilni. Iz tog razloga se u samo nekoliko milionitih dela sekundi raspadnu u majušne čestice bez napona poznate kao neutrino. Muoni takođe imaju i sposobnost koja im omogućava, kad su pod naponom, da se ponašaju kao mali magneti - zbog čega vibriraju kao mali žiroskopi kada se ubace u magnetno polje.

Ali rezultati dobijeni iz Fermi laboratorije, gde su naučnici ubacili muone u superpovodljive magnete prste, pokazuju da vibriraju daleko više više no što bi trebali. Jedino objašnjenje koje naučnici imaju je postojanje čestica koje još nismo otkrili. Te čestice deluju na muon unutar prstena, gurajući ga i tumbajući.

Ipak, postoje i oni koji ozbiljno sumnjaju u verodostojnost podataka. Prema računicama druge grupe naučnika, koja je svoje podatke objavila u časopisu Nature, može da devalvira ceo ekspšeriment. Prema njima kalulacije naučnika koji su izveli eksperiment, stavljaju previše akcenat na neodređenu prediktivnu vrednost pomeranja muona. Rezultati eksperimenta su u potpunosti normalni i u saglasju sa predviđenim rezultatima.

Eksperimenti se nastavljaju, i potvrda neće skoro doći jer je potrebno testirati još 17 standardnih modela fizike koji tumače interakciju čestica sa muonom.

Do tada možemo samo da čekamo.

pročitajte još

NAUKA: Zombi geni!? 🤔

Autor: redportal.rs

#Fermi institut

#Muon

#Proboj

#Subatmoska čestica

#Subatomska

#Subatomska Fizika

#fizika

#merenja

#Čikago