Diplomatski skandal, zaključali ulazna vrata ambasadoru

LONDON: Ambasador Mjanmara u Ujedinjenom Kraljevstvu Kjav Zvar Min izjavio je juče da mu je onemogućen pristup ambasadi.

Prema njegovim rečima, uzrok takvom raspletu događaja jeste njegov sukob sa pučističkom vladom u domovini. Naime, ambasador Min je nekoliko puta poslednjih nedelja iz Londona pozivao vojsku da pusti na slobodu pritvoreni državni vrh, na čelu sa liderkom najjače partije Aung San Su Ći.

Podsećamo, vojska u Mjanmaru se od februara, kada je nasilno preuzela vlast od civilnih institucija, nasiljem i represijom obračunava sa masovnim prodemokratskim demonstrantima, koji podržavaju uhapšeni politički vrh te zemlje.

- Ovo je neka vrsta državnog udara usred Londona... Vidite da zauzimaju moju zgradu - rekao je ambasador Min.

On je dodao i da je razgovor o ovoj bizarnoj situaciji obavio i sa britanskim ministarstvom spoljnih poslova, od koga je dobio podršku kao zvanični akreditovani predstavnik Mjanmara u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mnogi mediji i diplomatski mediji potvrdili su informaciju da iza zabrane pristupa ambasadi Kjav Zvar Minu stoji zamenik ambasadora Čit Vin, koji je i preuzeo obavljanje dužnosti otpravnika poslova. Naime, on je u saradnji sa vojnim atašeom zaljučao vrata ambasade i onemogućio pristup zgradi dosadašnjem ambasadoru.

Kjav Zvar Min je odlučio da izjavu medijima da ispred zgrade ambasade, zajedno sa svojim okupljenim pristalicama, gde se nalazila i policija koja je obezbeđivala ovaj mali skup. Na ovaj način poslao je poruku da neće odustati od borbe za to da bude zvanični predstavnik Mjanmara u Londonu.

- Ovo je moja zgrada, moram da uđem unutra. Zato čekam ovde - rekao je Kjav Zvar Min za Rojters.

Autor: redportal.rs

#Mjanmar

#ambasada london

#ambasada londonu

#ambasade londonu

#ambasador london

#mjanmara