Vlasti Hajnana posvećuju posebnu pažnju zaštiti ekosistema provincije

Biolozi iz hongkonške ekološke organizacije Kaduri Farm i Botaničke bašte otkrili su novu vrstu žabe u prašumama kineske južne provincije Hajnan. Prema Hajnan Djeliju, ova vrsta vodozemaca dobila je ime Micriletta immaculata.

- Grupa naučnika sakupila je [biološke] uzorke, analizirala je morfološke i molekularno biološke podatke i potvrdila da je ova vrsta životinja endemska za Hajnan - rekao je predstavnik ekološke organizacije Jang Džijanhua.

Minijaturna žaba živi u zelenom masivu planinskog dela ostrva, u oblastima Ekianling, Iingling i Džajianfengling. Dužina odraslih muškaraca je 23-25 ​​mm, ženki 25-30 mm. Boja kože Micriletta immaculata je smeđkasto-bronzana, što joj omogućava da se sakrije među opalim granama i lišćem. Na telu nema šara. Istraživači su primetili da tanak i razvučen zvuk koji proizvodi ova žaba više liči na cvrkut cvrčka nego na uobičajeno kreštanje ove vrste vodozemaca.

Zbog ljudskih poljoprivrednih aktivnosti, populacija ove vrste Hajnan žaba suočena je sa problemom gubitka i zagađenja svog prirodnog staništa. Prema istraživačima i prema standardima Međunarodne unije za zaštitu prirode, Micriletta immaculata treba da bude klasifikovana kao ranjiva vrsta u riziku da postane ugrožena.

Na tropskom ostrvu Hajnan trenutno se nalaze 43 vrste vodozemaca, uključujući nedavno otkrivenu žabu Hajnan, prema nedavnim izveštajima. Od toga se 14 vrsta nalazi isključivo u ovoj kineskoj provinciji.

Vlasti Hajnana posebnu pažnju posvećuju zaštiti ekosistema provincije, izgradnji rezervata prirode i obnavljanju kišnih šuma. U januaru 2019. godine tamo je postavljena pilot zona za Nacionalni park prašume. Na ovom ostrvu živi veliki broj retkih životinjskih vrsta, poput habonskog gibona, jarebike grmlja Hajnan i vretenaste školjke Hajnan (guštera bez nogu).

Autor: redportal.rs

#Hajnan

#Nova vrsta

#kina

#Žaba